September 17, 2024

Modificari in Codul Penal/ Pedepse mai mari pentru un numar de 6 infractiuni!

Executivul intenționează să aducă modificări Codului Penal prin înăsprirea pedepselor pentru un număr de șase infracțiuni. 

Proiectul a fost depus de către premierul Nicolae Ciucă și Lucian Bode, ministru de Interne.

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social. Prin această inițiativă se va interveni asupra a 11 articole din Codul Penal și se propune, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.”, a afirmat ministrul de Interne.

Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.

“Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica și pentru hărțuirea unui minor. Aportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă.

Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 și 7 ani”, a mai precizat Lucian Bode.

In proiectul de lege se mai propune instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare, inclusiv pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, aceasta fiind repoziționată în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.

„O parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada.

Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire. ”, a declarat ministrul de Interne.

Aceste modificări vor intra în dezbatere parlamentară.