Sun. Jan 29th, 2023

Ministrul Sănătății: Elementul “școală” nu este cel care face infectarea. A însemnat 6-6,5% din tot ce înseamnă grupa de vârstă 0-19 ani

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că în școală nu se infectează persoane, infectarea producându-se pe drumul la și de la școală, în preajma școlilor unde părinții așteaptă să își ia copiii la finalizarea cursurilor.

Cu toate acestea 3.014 școli și grădinițe sunt închise, iar cursurile acestora se desfășoară online, teoretic. Alte 4.894 de unități de învățământ sunt în Scenariul 2-hibrid, conform datelor de la Ministerul Educației.

Autoritățile nu au prezentat niciun studiu până la acest moment care să confirme sau să infirme ipotezele lansate de ministrul Sănătății – acelea potrivit cărora infectarea se petrece pe drum, în mijloacele de transport sau în preajma școlii.

Redăm declarația completă a ministrului Nelu Tătaru:

Moderator: Citesc aici pe publicația Edupedu.ro că ar fi un studiu care zice că școala nu a contribuit la creșterea ratei de infectare cu Covid în rândul populației de vârstă 0-19 ani, prin raportare la numărul total de cazuri, raportarea făcută de Ministerul Sănătății. Concluzia ar fi că școala nu a dus la valul ăsta de infectare la copii, e corect?

Nelu Tătaru: Componenta “școală” a însemnat 6-6,5% din tot ce înseamnă grupa de vârstă 0-19 ani, cu o componentă, săptămâna trecută, pe care o avem de 4.000 de copii infectați între 0-9 ani și de 7.000 și ceva între 10-19 ani. Elementul “școală” nu este în sine… este cel mai bine reglementat, ca să spunem așa, dar drumul până la școală, drumul de la școală, acei părinți care așteaptă în grupuri la poarta școli cele 4 ore până termină copiii și perioada de după amiază…

Moderator: Așteaptă părinții patru ore?

Nelu Tătaru: Sunt acei părinți care stau la poarta școli și așteaptă copiii. O să mergeți la școli le din cartiere sau din provincie și o să vedeți că așa se întâmplă.

Moderator: Dar nu e logic domnule ministru!

Nelu Tătaru: Știu că nu e logic…

Moderator: Dacă știi că iasă copilul la 13:00 sau la 12:30 sau la 12 în funcție de program de ce să stai patru ore?

Nelu Tătaru: Știu că nu e logic iar apoi trebuie să ne amintim transportul până la școală și transportul de la școală. Deci elementul școală nu este cel care face infectarea”.

Edupedu.ro a publicat o analiză care arată că la 6 săptămâni de la începutul anului școlar, în România au fost înregistrate 13.691 de cazuri de infecție cu Sars-CoV-2 la populația din grupa de vârstă 0-19 ani.

Acest număr reprezintă 6,53% din numărul total de cazuri de infectare de la nivelul întregii populații, ajuns la 209.648 de infectați pe 25 octombrie 2020.

La începul cursurilor din acest an școlar numărul cazurilor din această grupă de vârstă reprezenta 6,18%. Raportând acest procent la cel din prezent, rezultă o creștere procentuală înregistrată între 14 septembrie și 25 octombrie de doar 0,35 puncte procentuale sau 5,6%.

Procentul cazurilor 0-19 ani în total cazuri a avut o ușoară modificare în prima săptămână (0,12 ppc) de școală și în a doua (0,11 ppc), apoi situația fiind relativ stabilă, cu fluctuații de sub 0,1 puncte procentuale.

Sursa: Edupedu.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11