April 19, 2024

Ministrul Educației anunță un nou plan-cadru pentru gimnaziu și liceu: “Nu dispar ore, dispar discipline!”

Ministrul Educației, Monica Anisie (foto), a anunțat că legea care mișcorează cu 5 numărul de ore la gimnaziu și liceu va conduce la realizarea unui nou plan-cadru.

“E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie, într-un interviu acordat Europa FM.

 

Ministrul Educației, potrivit Edupedu.ro, a anunțat că va merge mâine la Institutul de Științe ale Educației, unde va discuta despre gândirea acestor noi planuri cadru. Precizăm că planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educației stabilește care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasă în parte, și câte ore pe săptămână studiază copiii materiile respective.

Noile planuri-cadru trebuie “să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă“, a adăugat Anisie. “Să știți că ne gândim și la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“, a anunțat ministrul Educației.

În ceea ce privește apelul public lansat astăzi de cercetători pentru păstrarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, după ce guvernul Orban a decis în prima sa ședință comasarea instituției cu Centrul Naţional de Evaluare, Monica Anisie a anunțat că științele educației vor rămâne organizate ca institut de cercetare, și nu ca simplă agenție subordonată Ministerului.

“Este o teamă de faptul că își pierd statutul de cercetător. Nu își pierde nimeni niciun statut. (…) Nu mă voi duce eu să scriu HG-ul prin care se reglementează statutul acestei instituții. Dumnealor își păstrează statutul de cercetător, dar livrează documente în așa fel încât să fie în strânsă relație” cu partea de examinare, a declarat Anisie.