February 21, 2024

Ministrul Dezvoltării: Proiectele din programul Anghel Saligny de 50 miliarde lei vor demara în aprilie – mai

Ministrul Dezvoltării a declarat miercuri în exclusivitate pentru Economedia și G4Media că ministerul este în faza de verificare a eligibilității celor peste 7.000 de proiecte depuse în programul Anghel Saligny, iar proiectele vor demara în perioada aprilie – mai.

Autoritățile locale – primării și consilii județene – au depus 7.545 de proiecte pentru lucrări de apă, canalizare și drumuri.

Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde de lei.

Foto/ Euractiv.ro

”Implementarea programului este în grafic. Spre deosebire de vechiul PNDL, programul Anghel Saligny a necesitat elaborarea de norme metodologice și standarde de cost, care au fost realizate încă de la finalul lunii septembrie 2021. Suntem in perioada verificărilor de eligibilitate, pentru că circa 50% din proiectele trebuie completare. Nu sunt mari probleme la proiectele depuse, e vorba despre erori la însumarea unor cifre, la devize sau în hotărârile de consiliu local ce pot fi ușor corectate”, a declarat ministrul Cseke Attila.

El a adăugat că la finalul lunii ianuarie a fost redeschisă platforma digitală, astfel încât primăriile să poată depune documentele rectificate.

”Toți primarii au fost înștiințați, suntem în faza de verificare a eligibilității. Așteptăm documentele necesare de la autorititățile locale până pe 14 februarie, când se închide partea de procedură”, a mai adăugat ministrul Dezvoltării.

Când vor demara proiectele? ”Undeva in aprilie-mai poate fi termenul la care finanțările pot fi aprobate. Acum încă suntem pe perioada de completări, îndrum primarii să facă aceste completări unde e necesar, altfel proiectul va fi respins”, a adăugat Cseke Attila.

Citește integral pe economedia.ro