Sat. Feb 4th, 2023

“Magnifica” Quatro Eco Salub a ramas fara director executiv!

Florin Otrocol, directorul executiv SC Quatro Eco Salub, si-a dat demisia la mijlocul lunii decembrie si niciunul dintre cei patru actionari – Consiliile Locale Gilau, Floresti, Maguri Racatau si Capus, reprezentate in AGA de catre primarii respectivelor localitati – nu a reusit sa-l determine sa-si retraga decizia.

Mai mult, din informatiile noastre, cel putin unul dintre actionari e chiar FERICIT… pentru ca la “butoane” a ramas in continuare, chiar de la infiinatarea in 2009 a societatii, administratorul Livia Baica, cu domiciliul in Somesul Rece.

In aceste conditii, preavizul a parcurs de voie, de nevoie, cele 30 de zile calendaristice si SC Quatro Eco Salub a ramas fara director executiv, dar cu gunoaiele neridicate din Floresti si, ne repetam intentionat !!!, cu doamna Livia Baica in postura de “capelmaistru”.

Contactat telefonic in aceasta dimineata, Florin Otrocol ne-a declarat ca decizia pe care a luat-o la mijlocul lunii dembrie a anului trecut este definitiva.

“Sunt multe de spus despre ce se intampla la aceasta societate, insa nu consider ca este acum momentul. In cele aproximativ trei luni de activitate am incercat sa rezolv multitudinea de probleme gasite si sa gasesc cele mai bune solutii pentru ca in cele patru localitati deseurile menajere sa nu zaca pe strazi si societatea sa fie salvata din punct de vedere financiar. Ma rezum doar la a afirma ca nu prea am gasit intelegere la cei patru actionari. Despre Consiliul Local Floresti nici nu doresc sa mai spun nimic. Mi-a ajuns si celui care vine in locul meu ii doresc succes”, ne-a declarat Florin Otrocol.

Pe 28 ianuarie, in cotidianul electronic ziuadecj.realitatea.net, a fost publicat urmatorul material, din care ne permitem sa spicuim urmatoarele pasaje.

“Ministrul Mediului consideră drept iminentă deschiderea unui proces împotriva României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis vechile gropi de gunoi.

Daniel Constantin, noul ministru al Mediului, a avertizat că România se confruntă cu o situație dificilă în privința gropilor de gunoi. Potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană, pentru respectarea legislației privind depozitele de deșeuri s-a trecut la etapizarea închiderii vechilor gropi de gunoi, care nu mai corespund standardelor în domeniu.
Unele trebuiau închise încă din 2009, fapt care nu s-a întâmplat nici în prezent. România a beneficiat de noi eșalonări, pe care nu le-a respectat din nou. Pentru nerespectarea obligațiilor, Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură de penalizare încă din 2007.
Ministrul Mediului a anunțat că sunt semnale că, la jumătatea lunii februarie, CE intenționează să trimită România în fața CJUE. Autoritățile comunitare iau în calcul aplicarea unei proceduri accelerate, astfel ca în șase luni să se termine procesul. În cazul în care țara noastră pierde procesul, există premisele de a plăti o amendă de 1,7 milioane de euro, plus penalități zilnice de întârziere ce pot varia de la câteva mii la zeci de mii de euro, până la conformare.

România stă foarte prost la capitolul managementul deșeurilor. Toate măsurile ce ar fi trebuit luate pentru aplicarea legislației au fost amânate de-a lungul anilor. Măsurile de conformare sunt foarte costisitoare, care ar trebui reflectate în tariful pe care populația trebuie să îl plătească, lucru care nu este dorit de autoritățile locale, responsabile în domeniu.

“Mai toți primarii se feresc de astfel de situații pentru a nu deranja cetățeanul votant. Nici populația nu răspunde apelurilor de a respecta anumite norme. S-a ajuns în situația ca doar 35 de județe să dispună de programe de management integrat al deșeurilor, dar numai într-unul singur să și funcționeze. Potrivit ministrului Mediului, situația s-a blocat atunci când a fost vorba de concesionarea serviciului de salubritate. Există și situații generate de fraudă, cum este cazul Clujului, unde nu s-a realizat nici investiția”, conform portalului Focus Energetic.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a avizat pe 11 ianuarie cererile pentru emiterea autorizaţiilor de construire pentru lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri Cluj-Napoca (Pata Rât), Gherla, Turda şi Huedin. Valoarea lucrărilor de închidere a acestor patru depozite este de 29 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, sumă din care aproape 80% este destinată închiderii gropii de la Pata Rât.”

– http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/groapa-de-gunoi-a-clujului-pe-lista-neagra-la-bruxelles–154956.html

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11