April 19, 2024

Iohannis a anuntat ca l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. Care sunt principalele prioritati ale premierului nominalizat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație la Cotroceni, că l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Conform Constituției, premierul desemnat are un termen de zece zile pentru a se prezenta în fața Parlamentului cu programul de guvernare și echipa pentru care cere votul de învestitură. Pentru ca noul guvern să fie învestit e nevoie de 233 de voturi favorabile în Parlament.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul PSD și e foarte bine așa. Pentru că PSD din 2017 a avut trei guvern care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Acest lucru a fost constatat de toate partidele din Opoziție și așa a fost posibilă moțiunea de cenzură, care a fost un real succes pentru opoziție.
  • După consultările cu partidele parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție.
  • Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Și dacă veni vorba de ele, personal cred că anticipatele sunt o soluție foarte bună, dar nu acum, cu guvernul Dancilă interimar.

Premierul desemnat Ludovic Orban a pus pe primul loc în lista de priorități ”refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri”, în prima sa declarație în această calitate, susținută la Palatul Cotroceni.

A doua prioritate enunțată de Orban a fost restructurarea aparatului guvernamental, urmată de digitalizarea administrației, privilegierea marilor obiective de investiții și consolidarea parcursului european al României.

Respectarea statului de drept și a independenței justiției, grav afectate de guvernarea PSD, reprezintă cea de-a șasea prioritate enunțată de Ludovic Orban.

Președintele PNL nu a menționat nimic despre alegerea primarilor în două tururi sau despre Secția specială de investigare a magistraților.

Foto:  InquamPhotos Octav Ganea