July 20, 2024

Inspecția Muncii anunță mai multe controale în sectorul construcțiilor și al activităților agricole

Comunicat de presă.    6 aprilie 2022

Inspecția Muncii anunță mai multe controale în sectorul construcțiilor și al activităților agricole

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada   4 – 31.03.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 10.264.800 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 5.418 avertismente și au fost dispuse 12.916 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

În luna martie, au fost identificate 420 persoane desfășurând muncă nedeclarată, dintre acestea, 260 nu aveau întocmit contract individual de muncă; 115 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 9 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 36 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, desfășurate de inspectorii de muncă în perioada 04 – 31.03.2022, sunt disponibile pe site-ul Inspecției Muncii accesând link-ul:

https://www.inspectiamuncii.ro/rezultate-saptamanale-controale-rm-si-ssm

”Încălzirea vremii are ca rezultat o creștere considerabilă a activităților de lucru desfășurate în aer liber, în special în domeniul construcțiilor și cel agricol. Și în acest sezon, vom concentra activitatea de control operativ pe informarea lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun și la obligațiile legale pe care le au, dar vom insista și asupra răspunderii contravenționale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Atenționăm angajatorii care desfășoară activități în domeniile menționate să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea și înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor în aplicația electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea corespunzătoare a personalului.” – Dantes Nicolae BRATU,  inspector general de stat

Serviciul Comunicare