March 21, 2023

Închisoare cu suspendare pentru deputatul clujean Adrian Gurzău în dosarul “Carpatica Asig”

Deputatul clujean Adrian Gurzău a ajuns la o înțelegere cu procurorii și a acceptat o pedeapsă de doi ani și opt luni cu suspendare după ce a recunoscut că și-a traficat influența pe lângă membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru urgentarea procedurilor de avizare a Angelei Toncescu, fostă șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), la conducerea Carpatica Asig și pentru amânarea falimentului companiei.

gurzau-si-elena-udrea-in-floresti

Conform ziuadecj.realitatea.net, pe lângă pedeapsa cu suspendare, Gurzău va presta 60 de zile de muncă în folosul comunității și îi vor fi interzise, timp de trei ani, mai multe drepturi, printre care acela de a fi numit sau ales într-o funcție publică. Dosarul său se află acum pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada 8 aprilie – 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru și, începând cu 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig, i-a promis lui Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator și Carpatica Asig.

Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 și avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relații cu clienții, info-line, contact center vânzare și marketing, pe o durată minimă de cinci ani.

“Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună.

Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute”, susțin procurorii.

În schimbul acestor promisiuni și încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, Gurzău a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF.

Aceasta ar fi constat în influențarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.

“Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deși, prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a SC Carpatica Asig SA”, mai spun procurorii.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net