In Floresti, ajutoarele alimentare prin programul PEAD (mai) intarzie
La finele acestui an si inceputul lui 2016, peste 60.000 de persoane defavorizate din judetul Cluj primesc ajutoare alimentare PEAD.
In Floresti, din informatiile pe care le detinem pana in acest moment, acestea vor fi distribuite ca si anii trecuti la sediul societatii Vaserv, strada Eroilor, nr. 67.
In aceasta dimineata, unul dintre angajatii Serviciului public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Floresti, ne-a declarat telefonic ca pe adresa institutiei nu s-au primit listele cu persoanele care beneficiaza de acest ajutor si nici cantitatile de alimente per persoana. Ni s-a spus sa mai revenim peste o saptamana!
Anul trecut, semnatarul acestui material, a surprins cu aparatul foto pe una dintre persoanele beneficiare acestui tip de ajutor UE in timp ce-si incarca alimetele in…Jeep. Important este ca mi-a zambit. Asa a procedat si in 2013, doar ca atunci era zapada si frig.
Priviti imaginea (n.red. o persoana cu jeep-ul, alta cu caruciorul) si… gandurile va apartin!
Si va va mai ofer o INFORMATIE: doamna din imagine, conform informatiilor furnizate de angajatii Primariei Floresti, este un biet, amarat si sarac…PSIHOLOG!!!
In conformitate cu acordul încheiat intre Consiliul Judetean si APIA Cluj, cele noua categorii de alimente din programul PEAD 2013 (ajutoare alimentare de la Uniunea Europeana), vor fi distribuite unui numar de peste 60.000 de persoane, la care se vor adauga persoanele trecute pe listele suplimentare ca urmare a incadrarii in una din situatiile de risc ulterior intocmirii listelor initiale.
Beneficiari ai acestor ajutoare sunt cetatenii care se incadreaza in una din urmatoarele categorii: familiile si persoanele singure care beneficiaza de venitul minim garantat acordat in baza Legii nr.416/2001; somerii care beneficiaza de indemnizatia de somaj precum si cei fara de indemnizatie; pensionarii cu venituri de sub 400 lei/luna; persoanele cu handicap grav si accentuat, adulti si copii, neinstitutionalizate; persoane care beneficiaza de alte drepturi (invalizi, veterani, vaduve de razboi, persecutati politic, revolutionari) ale căror venituri cumulate, obtinute exclusiv din aceste legi, sunt mai mici de 400 lei/luna.
In ceea ce priveste intocmirea si actualizarea listelor de beneficiari, aceasta sunt realizate de catre institutiile cu atributii legale in acest sens, respectiv de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Judeteana de Pensii, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si primariile din judetul Cluj.
Toate aceste liste sunt trimise ulterior Consiliului Judetean care are rolul de a le centraliza si de a transmite mai departe, primariilor din judet, numarul si numele exact al beneficiarilor cuprinsi in toate categoriile enuntate de lege. Un aspect important in acest context il reprezinta faptul ca o persoana beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură data in cadrul planului si pentru o singura categorie de persoane defavorizate careia ii apartine la data distribuirii ajutoarelor, chiar daca se regaseste la acea data in mai multe dintre categoriile mai sus mentionate.
C.S.