July 18, 2024

In cativa ani, Clujul va ajunge la un milion de oameni, sustine Emil Boc

Emil Boc considera ca in urmatorii ani Clujul va ajunge la un milion de oameni. Pe aceasta previziune, edilul afirma ca Zona Clujului are nevoie de Tran Metropolitan si Metrou.

Trenul Metropolitan se va implementa mult mult mai repede, pentru că se implementează pe structura de cale ferată existentă. În acest moment este un proiect de modernizare a infrastructurii de cale ferată de la Cluj la Episcopia Bihor, proiect coordonat de Ministerul Transporturilor.

Noi am studiat un coridor de 43 de km de la Nădășelu la Bonțida. Ne interesează să asigurăm mobilitatea forței de muncă pe această zonă pentru că noi nu mai putem gândi Clujul în granițele strict administrative. Trebuie să gândim și în zona Apahida – Bonțida, chiar până la Huedin. Clujul viitorului nu se rezumă și nu se va rezuma la granița administrativă a municipiului. Eu sunt obligat să colaborez cu localitățile din jur, dacă vrem să fim un oraș în continuare cu locuri de muncă bine plătite și să ne rămână tinerii acasă. Trebuie să fie salarii mai bine plătite, de la cel care lucrează la o cafenea, la cel care lucrează în construcții sau cercetare. Toți vor avea de câștigat. Clujul are nevoie de această viziune. Toate orașele europene, pentru că am studiat și eu ce au făcut alții în Europa, au așa ceva. Să știți că Silicon Valley nu este un loc singur pe harta, ci este un o zonă pe 50 de km unde sunt toate acestea aspecte de inovare. Și vorbind de Silicon Valley de Cluj-Napoca trebuie să vorbim de o arie mult mai largă din care să asigurăm forța de muncă. Acest tren metropolitan va avea stații intermediare în Baciu, la Tăietura Turcului, la Ira, stația dinspre Aeroport va fi mai aproape de Aeroport, pentru că se conectează Aeroportul de Gară și linia ferată, așa cum este în orice capitală europeană. Mergeți în Bruxelles și vedeți că cei care coboară din avion pot lua taxiul, autobuzul sau trenul, care circulă din oră în oră,

Acest tren metropolitan are avantajul că este pe infrastructura aferentă. Sunt bani europeni pentru a achiziționa ramele de transport. Se va face o licitație pentru desemnarea operatorului respectiv și toată zona de nord a Clujului va căpăta o altă componentă de dezvoltare. Infrastructura feroviară din acea zonă se modernizează în aceste momente din fonduri europene.

Ne gândim la Clujul unui milion de oameni în zona metropolitană. Clujul are nevoie de această structură pentru a ne face viața mai ușoară” a afirmat Emil Boc, la Napoca FM.