December 2, 2023

Gheorghiță: Perspectiva unui nou val COVID în sezonul rece este „cât se poate de clară”. Varianta Delta ar putea deveni dominantă

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, avertizează că România s-ar putea confrunta cu un nou val al pandemiei COVID și că varianta Delta, mai contagioasă, ar putea deveni dominantă și la noi în țară. În aceste condiții, spune el, este important ca echipele mobile de vaccinare să ajungă cât mai repede în toate localitățile din țară, a spus el, citat de către DIGI24.ro.

„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte. Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze”, a spus Gheorghiță.

El a precizat că această variantă e cu 50% mai contagioasă decât virusul inițial.

Medicul a mai spus că vaccinurile sunt eficiente și împotriva acestei variante, dacă avem schema completă de vaccinare.

„Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 – 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 – 15% .Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor”, a adăugat el.

Sursa: DIGI24.ro