May 19, 2024

FLORESTI// MINCIUNA DEBITATA DE CATRE PRIMAR A AVUT VIATA SCURTA. DOAR 16 ZILE!// SE MAJOREAZA TARIFELE PENTRU RIDICAREA DESEURILOR MENAJERE!

Pe 28 iunie, in cadrul unei sedinte cu caracter extraordinar de Consiliu Local Floresti, intre primarul localitatii si cei sapte consilieri USR s-a iscat o disputa pe tema adoptarii proiectului de hotarare  “A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj „privind încheierea actului adiţional nr. 1 la Contractul de delegare nr. 1111/24.08.2022, aprobarea modificării prin recalculare a tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022 aprobarea tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1 şi aprobarea modalităţii de facturare a serviciilor de către delegatul care se află în raporturi contractuale cu utilizatorii pentru lotul 1.”

Despre acest subiect am scris in aceeasi zi.

Va reamintim, totusi, ca proiectul a fost aprobat cu doar 12 voturi, consilierii USR abtinandu-se de la vot.

“Lumea deja nu mai întelege nimic. Eu nu stiu ca la Florești sa se cantareasca deseul produs si sa se plateasca cat s-a consumat. Nu se respecta nimic din colectarea selectiva. Cei de la Supercom nu respecta conditiile contractuale. Am votat abtinere pentru că nu ne-ati lamurit, a declarat L.Contras, liderul consilierilor USR Floresti.

In replica, primarul Florestiului a tinut sa le transmita  florestenilor, prin intermediul unui comunicat, ca este “SIDERAT” de atitudinea consilierilor locali USR, aflati “mai tot timpul in opozitie”, care se impotrivesc DIMINUARII TARIFELOR ridicarii deseurilor menajere!!!

“Intamplarea face că PNL si UDMR inteleg despre ce este vorba, iar proiectul a trecut. Mi se pare ca cetateanul trebuie pus prima data in centru, iar apoi bataliile politice si lucrurile care ne orbesc.

S-a discutat despre diminuarea tarifelor. Am tinut sa le precizez ca se abtin la DIMINUAREA TARIFELOR pentru populatie. Inca o data, ca si la Muzeu, ca la deschidere de drumuri vicinale, ei au o problema politica pe care o transpun in sedința de consiliu. Cred ca se joaca cu destinele cetatenilor, care ei sunt trimisi acolo de, si pentru cetateni. Eu sunt putin siderat de ce s-a intamplat.”, le-a transmis edilul consilierilor USR, dar mai ales florestenilor.

In dimineata zilei de joi, 13 iulie, in mediul online, s-a desfasurat o alta sedinta “extraordinara cu caracter de indata” de C.L. Floresti, la primul punct pe Ordinea de zi fiind trecut “Proiect de Hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului UAT-ului Comuna Florești în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota aprobarea proiectului de hotarâre privind aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022, precum și a modificării tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1, așa cum au fost aprobate prin Hotărârea A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj nr. 5/29.06.2023.”

Adunarea Generala a Asociaiei de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj va avea loc maine, vineri 14 iulie, iar aceasta a precizat ca s-a decis “majorarea tarifelor cu aproximativ 16%, mult sub ce au cerut cei de la Supercom.”!!!

“Analiza a fost făcută de către o comisie formată din reprezentanți ai ADI, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, reprezentanți de la Primăria Cluj-Napoca. Analiza s-a făcut pe mai multe tipuri de cheltuieli, materiale, salariale, etc. Spre exemplu, cheltuiala cu carburanți – în licitație din 2019 era 4.18 lei, au cerut 7 lei, s-a aprobat circa 5.1 lei. Absolut toate măririle pe care le-am acordat au justificări pe facturi. Cheltuilei cu utilitățile 0.6 pe kw, acum 1.5. Pentru piese de schimb nu am acordat nicio mărire. Vă garantez că s-a făcut o analiză atentă și comisia a aprobat o majorare de circa 16% din tot ce ei au cerut”, au comunicat reprezentantii ADI Metropolitan.

TARIFE ACTUALE vs TARIFE VIITOARE

  • Tarif pentru colectarea deseurilor reciclabile de la populatia din mediul urban – 272,66 lei/tona (propus) vs. 226,72 lei/tona (actual), respectiv 1,32 lei/pers. (propus) vs. 1,10 lei/pers/luna, plus TVA.
  • Tarif pentru colectarea deseurilor reziduale si biodegradabile de la populația din mediul urban – 263.69 lei/tona (propus) vs. 233.13 lei/tona (actual), respectiv 3.25 lei/pers/luna vs. 2.88 lei/luna/pers, plus TVA. 
  • Deseuri voluminoase – 190,69 lei/tona (propus) vs. 155.00 le/tona, plus TVA (actual)
  •  Deseuri din constructii – 99 lei/tona (propus) vs. 82.38 lei/tona, plus TVA (actual)
  • Tarif pentru administrarea statiile de transfer – 243.83 lei/tona (propus) vs 205,18 lei/tona (actual)

Asociatia ADI Eco Metropolitan Cluj organizeaza si gestioneaza serviciul de salubrizare a tuturor localitătilor de pe raza județului.

Supercom ridica gunoaiele menajere din tot județul Cluj pentru urmatorii 10 ani.

Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin (n.red. Floresti este cuprins in acest lot), Gherla/Dej si Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar si operarea CMID – centrul de management integrat al deseurilor.