May 21, 2024

FLORESTI// CENTENAR 100 ROMANIA// Ceremonie festiva in cinstea Profesorului Ioan M.Bota

Momentul emoționant al serii: înmânarea unei plachete comemorative Profesorului Ioan M Bota, cel mai vârstnic locuitor al Floreștiului. Profesorul Ioan M Bota este luptător în al Doilea Război Mondial, profesor universitar, preot și colonel în rezervă al Armatei Române.

Ioan Bota a publicat peste 700 de lucrări, iar în 2015 a primit în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj, părintelui Ioan M. Bota i s-a acordat cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Cluj-Gherla, Diploma și crucea Sfântul Iosif, drept recunoștință pentru frumoasa activitate pastorală a acestuia.

Ioan M. Bota s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, pe atunci în plasa Sighet a județului Maramureș (interbelic), ca al doilea din cei șapte copii ai lui Mihai și Mărincuța Bota.

Școala primară a urmat-o în satul natal, iar în 1942 a obținut diploma de învățător la Școala Normală din București. În 1942 a absolvit Școala Militară de Ofițeri de Infanterie de la Câmpulung-Muscel.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a comandat un pluton de mitraliere în zona PașcaniIași. În data de 23 august1944 a căzut prizonier la sovietici. În 1945 s-a întors din prizonierat și s-a încadrat ca ofițer cu gradul de locotenent major la Regimentul Pitești. A demisionat și s-a înscris la Academia Teologică Română Unită de la Blaj, unde a obținut licența în teologie.

La 22 iulie 1948 a fost arestat ca agitator contra comunismului, iar apoi a fost judecat și condamnat de Tribunalul Militar Clujpentru răspândire de publicații interzise și predici contra noii orânduiri socialiste. A trecut prin închisorile din Satu MareClujAiud, iar la 25 noiembrie 1949 a fost eliberat.

Ca să se întrețină a lucrat ca zilier la Atelierele „16 Februarie” din Cluj și a reușit să-și continue studiile începute în paralel cu cele teologice, la Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj, pe care o absolvă în 1952. A făcut studii de limbă rusă, pentru a putea fi numit profesor la liceul din Aiud. Aici, a predat limba rusălimba română și istoria, iar în decembrie 1955, s-a transferat în comuna Florești, comuna natală a soției.

Între anii 19561962 Ioan M. Bota a urmat, la fără frecvență, Facultatea de Litere-Istorie a Universității din Cluj, iar între 1969– 1977 a urmat doctoratul la Universitatea din București, în specialitatea istorie.

Deși era urmărit de organele de represiune comuniste, a participat la activitatea pastorală în clandestinitate, până la prăbușirea comunismului în România, în decembrie 1989.

În anul 1982 s-a pensionat. A fost hirotonit diacon la data de 14 septembrie 1988.[1] După reintrarea în legalitate a Bisericii Române Unite cu Roma, în perioada 19901998, Ioan M. Bota a fost preot la Huedin, județul Cluj și a predat teologia, ca profesor universitar la Oradea, iar între 19902002 la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj.

HORIA SULEA

PRIMAR FLORESTI

Imagini pe: https://www.facebook.com/HoriaSulea?ref=br_rs