April 18, 2024

Emil Boc vrea implementarea tehnologiei 5G. In replica, senatorul V.C.Lungu solicita oprirea experimentelor pe clujeni/floresteni!

Primarul Emil Boc se lauda cu participarea la Conferința „5G – tehnologia ca vector al progresului”, care a avut loc la Cluj Innovation Park. Pe pagina sa de facebook, Boc afirma ca tehnologia 5G “se va regăsi în investiții, noi locuri de muncă și nu în ultimul rând în creșterea calității vieții cetățenilor.”

Vezi ce declara Emil Boc dar si ce solicita, in urma cu o luna si jumatate, senatorul clujean Vasile Cristian Lungu (PMP).

“Este prima dezbatere pe tema 5G organizată de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații la nivel național cu scopul de a dezbate procesul de implementare și impactul pe care îl va avea asupra societății.

Tehnologia 5G permite o viteză de zeci de ori mai mare și dă posibilitatea conectării în timp real a mai multor dispozitive inteligente. Impactul 5G se va regăsi în investiții, noi locuri de muncă și nu în ultimul rând în creșterea calității vieții cetățenilor. Totodată, am subliniat faptul că implementarea strategiei 5G trebuie făcută cu respectarea legislației naționale și europene în materie, în vederea protecției sănătății publice.

De asemenea, la finalul conferinței a avut loc o acțiune demonstrativă, de monitorizare a câmpului electromagnetic. Aceasta a fost realizată cu echipamentele mobile din dotarea ANCOM – care au permis observarea nivelului de expunere a populației la câmpurile electromagnetice. Testele au fost efectuate pe o situație reală, cu ajutorul echipamentelor 5G si 4G, care au fost montate la CREIC.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt montați 6 senzori de monitorizare a nivelului de câmp electromagnetic, măsurătorile realizate permanent de către aceștia putând fi consultate pe www.monitor-emf.ro.

La eveniment au participat și au luat cuvântul dl Sorin Grindeanu – președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, dl Sergiu Nedevschi – Prorector UTCN, dl Vasile Dîncu – sociolog, dl Mihai Moisescu-Goia – Director executiv DSP Cluj și dl Cristin Popa – director executiv ANCOM“, declara Emil Boc.

In urma cu cateva saptamani, senatorul clujean Vasile Cristian Lungu (PMP) cerea “oprirea experimentelor pe clujeni/floresteni”.

“În data de 20 iunie 2019, Guvernul României a adoptat prin hotărâre de guvern, implementarea tehnologiei 5G în România. Au fost instalate terminale fixe 5G în comuna Florești, județul Cluj, de către furnizorii de telefonie mobilă, Orange, iar în București, în centrul vechi, Vodafone a amplasat alte terminale 5G, urmând ca până la sfârșitul anului, acestea să fie prezente și în orașe precum Constanța, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu țintite fiind zonele cu populație ridicată.

Senatorul Vasile-Cristian Lungu atrage atenția asupra faptului că în Europa există deja țări care au blocat tehnologia 5G datorită pericolului asupra sănătății populației, însă în România, populația nici măcar nu a fost informată despre folosirea tehnologiei 5G darămite să se vorbească despre efectele nocive ale radiațiilor asupra cetățenilor.

În Europa, se iau măsuri din ce în ce mai solide împotriva tehnologiei 5G, astfel, ministrul Mediului din Bruxelles, Céline Fremault interzice implementarea tehnologiei 5G, în Elveția, Antonio Hodgers, președintele Consiliului de Stat Geneva cât și membrii Consiliului Suprem Vaud au blocat această tehnologie tot din considerente legate de sănătate. Lloyds, compania britanică de asigurări refuză să încheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiilor wireless 5G.

O bună parte din Italia a votat împotriva tehnologiei 5G, iar în Germania cetățenii au semnat o petiție prin care cer stoparea 5G.

Președintele PMP Cluj, senatorul Vasile-Cristian Lungu cere îndepărtarea imediată a terminalelor fixe din Florești, Cluj: „Nu suntem laboratorul de experimente al nimănui! Antenele 5G trebuie să dispară din Florești și din alte orașe până există studii concludente despre impactul pe care tehnologia 5G îl are asupra sănătății populației!”

Într-o interpelare adresată Ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, senatorul Cristian Lungu cere lămuriri despre studiile care au dus la autorizarea prin ANCOM a terminalelor fixe 5G amplasate în Florești, Cluj. De asemenea, cere ca ministerul să-și argumenteze decizia având în vedere că în alte țări din Europa această tehnologie a fost interzisă pentru binele populației.”