April 19, 2024

Emil Boc le-a transmis primarilor din Zona Metropolitana Cluj: “Nu așteptați să rezolve Clujul toate problemele!”

Primarul Emil Boc le-a transmis primarilor din Floresti, Gilau, Baciu si Apahida sa incerce sa construiasca crese si gradinite. In Floresti, spre deosebire de celealate localitati (comune), la finele acestui an va fi inaugurata Cresa din “Cetatea Fetei”, cu o capacitate de 200 de locuri.

“Aş vrea să ne uităm şi în preajma Clujului, dragii mei. Dacă nu ne uităm ce e în Baciu, Apahida, Floreşti, Gilău şi acolo nu construim creşe, grădiniţe, şcoli. Nu aşteptaţi să rezove Clujul toate problemele, nu le va putea rezolva, inevitabil. Soluţiile trebuie să fie în comunitate, cât mai aproape de cetăţean.

Dacă în continuare va fi această migraţie pentru creşă, grădiniţă, şcoală de la zona metropolitană în Cluj-Napoca nu vom rezolva problema. Nu am nicio jurisdicţie asupra comunelor din preajma Clujului,dar împreună cu primarii din zonele respectivele să stăm la masă şi să gândim o politică educaţională ţinând cont de perspectivele de dezvoltare. Astăzi e Floreştiul, mâine va fi Gilăul. Clujul aşa se extinde. Astăzi este Apahida, va merge mai departe. Va fi Feleacul. În fiecare an Clujul are în buget bani pentru creşe noi. Clujul tot construieste, dar nu ştim ce este în preajma noastră” dar împreună cu primarii din zonele respective să stăm la masă şi să gândim o politică educaţională ţinând cont de perspectiva”, a declarat primarul Emil Boc, în şedinţa de Consiliu Local din 2 aprilie 2019, conform ziuadecj.realitatea.net.

P.S. Consiliul Local Cluj-Napoca, in luna august 2018, a aprobat în ședință extraordinară, cu 22 de voturi ”pentru” și două abțineri, noul regulament pentru înscrierea copiilor la creșele administrate de Primărie. Este un regulament care conține un criteriu prin care nativii clujeni sunt avantajați în fața celor veniţi din alte localităţi. La punctaje egale, primesc puncte suplimentare cei care au domiciliul în municipiu de mai mult timp.

”Articolul 20. La punctaje egale și opțiuni identice se introduc criteriile de departajare, după cum urmează:

După vechimea domiciliului părinților/reprezentanților legali în municipiul Cluj-Napoca după cum urmează:

Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca a fiecărui părinte, astfel:

Între 2 și 4 ani – 1 punct

Între 4 și 6 ani – 2 puncte

Între 6 și 8 ani – 3 puncte

Între 8 și 10 ani – 4 puncte

Peste 10 ani – 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mică de doi ani nu se acordă niciun punct”.

Clujul dispune în prezent de 15 creșe cu un număr total de 1.142 de locuri. În 2018 au fost depuse 1.475 de cereri de înscriere pentru 570 de locuri rămase disponibile, astfel că peste 900 de copii au rămas pe dinafară.