April 24, 2024

După 15 mai// Propunerile M.A.I. pentru “relaxarea socială”. Condiții pentru deplasarea în afara localității

Ministerul de Interne a publicat principalele măsuri propuse pentru a intra în vigoare începând cu 15 mai, când România trece de la starea de urgență la starea de alertă.

PROPUNERI

Deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.

De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă, în anumite condiții, pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Nunți, botezuri, înmormântări

In anumite condiții, ar putea fi permise botezurile, cununiile sau înmormântările, cu participarea a maximum 16 persoane, dublându-se astfel numărul participanților.

Rămân interzise mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele sau orice alte întruniri în spații deschise, activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise. În plus, rămân închise restaurantele, mallurile și cafenelele.

Vezi aici toate măsurile propuse de Ministerul de Interne.