December 7, 2023

Doctorii italieni avertizează Europa: „Pregătiţi-vă!”/133 de decese într-o zi. 10% dintre pacienţi sunt internaţi la terapie intensivă

Doctorii italieni au avertizat medicii din Europa să „se pregătească” pentru un aflux de pacienţi care vor avea nevoie de terapie intensivă într-o scrisoare adresată Societăţii Europene de Medicină Intensivă. Medicii din nordul Italieni au subliniat o creştere a numărului de îmbolnăviri grave în rândul pacienţilor mai tineri, de la 46 de ani în sus.

Scrisoarea semnată de mai mulţi experţi de la Universitatea din Milano avertizează asupra dificultăţii de a trata pacienţi cu coronavirus mai ales dacă un număr mare dintre aceştia vor avea nevoie de terapie intensivă, relatează The Independent.

Duminică, numărul îmbolnăvirilor în Italia a ajuns la 7.375. 366 de persoane au murit, dintre care 133 doar în ultimele 24 de ore. Italia este pe locul doi la numărul de decese după China. Coreea de Sud are un număr comparabil de cazuri, însă are 50 de decese.

„Ne confruntăm cu un procentaj ridicat de cazuri depistate pozitiv care au avut nevoie de internare la terapie intensivă – e vorba de o proporţie de 10 la sută. Vrem să lansăm un avertisment puternic: Pregătiţi-vă”, au scris ei.

Doctorii au precizat că majoritatea acestor pacienţi, aflaţi în număr „foarte mare” în spitalele italiene au fost internaţi din cauza faptului că plămânii lor au cedat şi au necesitat ventilare mecanică. Medicii italieni au recomandat instruirea echipelor medicale în purtarea şi lucrul în echipamente de protecţie şi au subliniat că este important să fie mărită capacitatea de primire a pacienţilor gravi.

Într-o adresă separată, doctorul de urgenţă Giuseppe Nattino din provincia nord-italiană Lecco a oferit o imagine asupra tabloului clinic al pacienţilor internaţi în spitalul său. Acesta a arătat că pacienţii cu coronavirus suferă de infecţii extinse ale ambilor plămâni ceea ce înseamnă că necesită asistenţă respiratorie semnificativă. Totodată, virusul are efecte asupra tensiunii arteriale şi afectează inima, rinichii şi ficatul pacienţilor care au nevoie de tratament susţinut.

„Acum o săptămână am deschis o secţie de terapie intensivă cu o capacitate de 6 paturi pentru pacienţii critici. În două zile unitatea noastră era plină, aşa că a trebuit să o extindem la 10 paturi – s-a umplut în aceeaşi după-amiază. Acum plănuim să unim secţiile de cardiologie cu cele de terapie intensivă pentru a ne mai putea folosi de încă 10 paturi”.

Nattino a avertizat şi asupra unei evoluţii îngrijorătoare a epidemiei: pacienţi ceva mai tineri se află printre cei îmbolnăviţi grav plaja de vârstă fiind între 46 şi 83 de ani – în plus, doar un număr mic dintre aceştia au boli preexistente semnificative.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la epidemia din Wuhan, 80 la sută au fost cazuri cu simptome uşoare însă ceilalţi, în special cei ajunşi în stare critică, au avut nevoie de oxigen, iar perioada lor de recuperare a fost între trei şi şase săptămâni. Durata şi volumul de pacienţi au depăşit capacitatea unităţilor de terapie intensivă în repetate rânduri, au spus experţii de la OMS.

Pacienţii au fost trataţi cu antibiotice pentru infecţiile secundare, cu antivirale, unele dintre ele experimentale, cu anticorpi din plasmă şi steroizi.