February 21, 2024

DIICOT/ 7 indivizi acuzați de tâlharii în Italia și Germania au fost aduși la Curtea de Apel Cluj

Ofițeri ai BCCO Cluj-Napoca au participat vineri, alături de procurorii DIICOT, de colegi din alte trei județe și de carabinieri italieni, la mai multe percheziții în județele Bistrița-Năsăud și Maramureș pentru reținerea membrilor unui grup infracțional organizat, bănuiți de tâlhărie, furt și înșelăciune în Italia și Germania.

În cursul acestei zile au fost efectuate 8 percheziții domiciliare pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș și punerea în aplicare a 13 mandate de aducere.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Italia, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie calificată cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi tăinuire.

Autorităţile din Italia suspectează nu mai puțin de 59 de români care au obținut aproape 800.000 de euro din tâlhării.

Tot astazi, in Italia au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, iar in Germania 2 percheziții domiciliare, urmate de audierea mai multor persoane, privind activitatea aceluiași grup infracțional.

„În fapt, autorităţile judiciare din Italia vizează o activitate infracțională desfășurată de 59 de suspecți de cetățenie română care, folosind acelaşi mod de operare, profitau zilnic de localnicii dintr-un oraș din Italia, săvârșind înşelăciuni, furturi și tâlhării.

Banii obţinuţi în această modalitate erau apoi transferaţi în România, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor fiind în cuantum de 760.000 de euro.

În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 13 mandate europene transmise în vederea punerii în executare).

În urma activităților desfășurate, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 7 inculpați, urmând a fi prezentați Curții de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, precum și al luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Bistrița – Năsăud și Maramureș.

La activitățile desfășurate pe teritoriul României au participat reprezentanți din cadrul Europol și Carabinieri Italia.

De asemenea, un polițist din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a fost prezent în Centrul de comandă al operațiunii din Italia”, se menționează în comunicatul DIICOT.