Dezvoltatorii anticipeaza un blocaj pe piata imobiliara. Doua banci au majorat avansul la credite!
Unele bănci au început deja o adevarată „revoltă“ pe segmentul creditelor imobiliare, chiar în toiul discuţiilor privind o nouă formă a legii dării în plată. Cea mai recentă decizie este cea a Alpha Bank de a elimina de pe site-ul său oferta Prima casă, după ce Raiffeisen a decis săptămâna trecută să majoreze avansul pe segmentul creditelor imobiliare standard.
În aceste condiţii, încotro se îndreaptă piaţa imobiliară? Spre un blocaj, consideră jucătorii din domeniu. Dacă exemplul Raiffeisen de a majora avansul cerut clienţilor pentru credite imobiliare va fi urmat şi de alte bănci, iar unii dezvoltatori se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare, atunci pe piaţa imobiliară va apărea un blocaj, consideră jucătorii din piaţa de real estate.
Dacă exemplul va fi urmat de alte bănci, atunci am putea vedea un blocaj în imobiliare. Spre exemplu cine va dori un apartament de 100.000 de euro va fi obligat să aibă deja un buget de 40.000 de euro, ceea ce este foarte greu în situaţia de faţă. Îşi vor mai permite credite doar cei care deja deţin un imobil şi pe care vor dori să-l vândă pentru a obţine banii de avans“, consideră Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management.
Doar 9.000 de romani vor beneficia in 2016 de creditare prin Prima Casa
In 2015 bancile au acordat de trei ori mai multe credite Prima Casa fata de plafonul stabilit pentru acest an, iar aceasta strategie aparent inexplicabila a guvernului de a micsora fondurile, confirma asteptarile conform carora programul Prima Casa se apropie de final.
„Rolul Prima Casa nu mai este, de multa vreme, unul stabilizator pentru piata, in adevaratul sens al cuvantului. Sigur ca a fost de mare succes, in anii anteriori, insa acum, bancile au lansat numeroase alte produse avantajoase, cu dobanzi atractive. De asemenea, a revenit puternic increderea clientilor, iar bancile nu mai resimt acea nevoie de sustinere din partea statului. Cred ca eliminarea Prima Casa ar avea un impact de ordin psihologic, mai mult decat economic, de aceea vom asista la un proces lent”, a declarat Marius Poenaru, broker de credite.
Un alt aspect important, care se va reflecta direct in nivelul dobanzilor il reprezinta modificarea marjei peste ROBOR de la 2,5% la 2%, aplicabila de la inceputul acestui an.
Care sunt cifrele Programului Prima Casa de la lansare pana in prezent?
✔ Programul a fost lansat in 2009, inregistrand numeroase modificari pana la aceasta, spunem noi, ultima etapa;
✔ Peste 160.000 de romani au beneficiat de creditare cu sprijin guvernamental;
✔ Doar 1% dintre beneficiari au ajuns in situatia neplacuta de a fi executati;
✔ 40% din dosarele de creditare au fost aprobate pentru clienti din Bucuresti si Ilfov. Topul este completat de Cluj, Timis si Iasi;
✔ 19 banci comerciale sunt in prezent partenere in program.
sursa: ZF.ro/Imopedia.ro