May 23, 2024

Deputatul Daniel Fenechiu vrea redefinerea spaţiului închis şi înfiinţarea cluburilor de fumători

Deputatul PND Daniel Fenechiu a declarat că va depune, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă pentru modificarea legii anti-fumat, care să redefinească “spaţiul public închis” şi să permită constituirea cluburilor sau asociaţiilor de fumători.

danielfenechiu-1450087876

“Urmează să înregistrăm pe rolul Camerei Deputaţilor o propunere legislativă privind modificare Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor de tutun aşa cum a fost aceasta modificată prin Legea 15/2006”, a declarat deputatul PND Daniel Fenechiu.

Daniel Fenechiu a afirmat că cele două mari probleme ale legii anti-fumat sunt definirea conceptului de „spaţiu public închis” şi condiţiile „foarte restrictive”, impuse de legea anti-fumat care a intrat în vigoare miercuri, 17 martie.

TO GO WITH AFP STORY BY Burak AKINCI: A Turkish man smokes at a teahouse in Istanbul, Turkey, 08 January 2008. Parliament in Turkey has voted to introduce a blanket ban on smoking in enclosed public places. Banning smoking was until recently completely unthinkable in Turkey, where 40% of the adult population - 25 million people - are smokers. Smoking is such a widespread, deep-rooted and cross-cultural habit in this country that even the French and the Italians - no slouches themselves when it comes to lighting up - say of a chain-smoker that he or she "smokes like a Turk." AFP PHOTO/MUSTAFA OZER

Astfel, prin spaţiu public închis, potrivit proiectului pentru modicarea legii anti-fumat, iniţiat de Daniel Fenechiu, se înţelege „orice spaţiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Iar, prin spaţiu închis la locul de muncă se înţelege „orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”, potrivit sursei citate.

De asemenea, proiectul de lege semnat de deputatul PND, prevede că „fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţile asociate fumatului”.

Daniel Fenechiu a mai spus că ar fi vrut ca înainte să depună iniţiativa legislativă să poată să vadă motivarea CCR a deciziei de respingere a sesizării pe care a depus-o cu privire la legea anti-fumat, însă CCR nu a publicat motivarea în cele 45 de zile.