December 7, 2023

De la deschiderea scolilor, rata de infectare la copii a cescut accelerat. Incidenta la grupa 5-9 ani s-a dublat in doua saptamani

Potrivit raportului Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în perioada 8-21 februarie, adică de la deschiderea școlilor, ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârstă 0-19 de ani și în grupa de vârstă 20-39 de ani. În grupele de vârsta de peste 40 de ani s-au înregistrat scăderi ale ratei de incidență.

Foto: protv.ro

Conform graficelor publicate de INSP, cea mai accelerată creștere este la copiii de 5-9 ani, adică preșcolari și din clasele primare, care merg la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea. Incidența la această categorie s-a dublat în două săptămâni.

„La o analiza mai fină a grupelor de vârstă se observă că s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani) iar în cadrul grupei de vârsta 20-39 de ani doar în subgrupele 30-34 ani și 35-39 ani. Urmărind evoluția ratelor de incidență din grupele de vârstă 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani se observă că acestea au o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei”, se arată în document.

Creșterea observata a numărului de cazuri in grupa 0-19 ani nu este uniformă la nivel național, creșteri mai accentuate fiind înregistrate în 18 județe (Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caras Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt) și Municipiul București.

„Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate in grupa de vârsta 0-19 ani este redus. La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI. In perioada următoare este posibil sa se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuința, iar acestea, in funcție de vârsta si comorbiditati, sa prezinte forme de boala care sa necesite spitalizare”, precizează INSP.

Sursa: G4Media.ro