October 1, 2023

De duminică, 20 mai, intră în vigoare, una dintre cele mai mari schimbări de legislație rutieră din ultimii ani

Potrivit legii, conducerea unui automobil cu ITP expirat este una dintre cele mai grave abateri pe care le poate comite un șofer. Amenzile prevăzute în Codul Rutier pentru această încălcare a legii sunt cuprinse între 315 și 700 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a mașinii.

În plus, se reține și certificatul de inmatriculare de către Poliția Rutiera, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unitatile proprii RAR. 

Din data de 20 mai, sancțiunile pentru IPT expirat include suspendarea pe loc a dreptului de a circula și reținerea plăcuțelor de înmatriculare.

“Începând cu data de 20 mai se introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Modificările legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar şi pe fondul solicitării foarte multor cetăţeni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului în Registrul Naţional de Evidenţă”, anunţa, miercuri, şeful Direcţiei Regim Permise, Florin Cătană.

El a menţionat, însă, că acest lucru nu echivalează cu o radiere. Înmatricularea rămâne valabilă, numai că autovehiculul nu mai poate fi utilizat până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

sursa: realitatea.net