July 20, 2024

Covid-19/ Europa/ Medicii italieni cer intrarea tarii in LOCKDOWN/ Belgia impune carantina totala/ Urmeaza Portugalia, Marea Britanie si Grecia

În orele în care la Roma se decide viitorul apropiat al regiunilor Italiei, Asociația Medicilor din Torino face presiuni asupra autorităţilor pentru instaurarea unui nou lockdown în regiunea Piemont.

Motivația ține de faptul că în acest moment stabilitatea sistemului de sănătate este în pericol. În ultimele zile şi sindicatul medicilor Anaao a cerut un nou blocaj general, scrie capital.ro.
”Credem că instituirea imediată a unui nou lockdown este absolut necesară, din cauza înrăutățirii actualei urgențe de sănătate – spune președintele sindicatului, Guido Giustetto – Fiind conștient de consecințele economice, sociale și psihologice ale unui nou lockdown, care este cu adevărat o soluție extremă, cerem guvernului să implementeze toate formele de ajutor și sprijin posibile.

Cu toate acestea, situația este foarte gravă și este în joc sistemul de sănătate în sine, care nu va mai putea avea grijă de sănătatea cetățenilor”.

În cazul în care creșterea numărului de infecții și spitalizări ar continua în conformitate cu tendința actuală, ”Spitalele piemonteze vor putea rezista câteva zile, după care va exista o lipsă de paturi disponibile și nu va mai fi suficient personal sanitar.

n acelaşi timp, nici medicina teritorială nu va putea oferi vreun ajutor, deoarece medicii de familie se plâng deja de acum de imposibilitatea de a satisface cererile pacienților, în timp ce sistemul de urmărire a cazurilor pare să nu mai funcţioneze deloc”.

Riscul este foarte mare pentru piemontezi: sistemul de sănătate nu numai că nu va mai putea avea grijă de pacienții infectaţi cu Covid-19, dar nu-i va putea trata nici pe cetățenii afectați de alte boli, reuşind, cu mari eforturi, să asigure doar intervenţiile de salvare a vieții, scrie LA REPUBBLICA.

Încă o țară importantă impune carantină totală. Este vorba de Belgia, unde trăiește o comunitate importantă de români. În noaptea de duminică spre luni, Belgia este a doua țară europeană a intrat din nou în carantină totală, pentru a evita colapsul sistemului sanitar din cauza exploziei de cazuri de COVID. Guvernul se teme că sistemul sanitar va intra în blocaj, pe fondul penuriei de personal şi a paturilor de la ATI. Spitalele şi laboratoarele de testare şi-au depăşit capacitatea, dincolo de limitele lor.

După ce numărul de cazuri a crescut mult, iar spitalele au început să se umple, Belgia a decis să impună restricții pentru e evita aglomerarea unităților medicale. Printre acestea se află închiderea tuturor magazinelor neesenţiale, precum şi interzicerea parţială a vizitelor la familie şi prieteni. Mai mult, fiecare familie va avea dreptul la o singură vizită în fiecare săptămână, în timp ce celor care locuiesc singuri li se va permite să vadă o singură persoană.

Anglia mai așteaptă până joi pentru a impune aceeași măsură, în timp ce Austria și Germania au optat pentru variante mai relaxate ale blocajului. Nici Italia nu este departe de carantină totală, după un record național de 32.000 de noi infectări.

Guvernul portughez a anunțat că țara revine la carantină din 4 noiembrie. Sunt vizați aproximativ 70% dintre locuitorii țării, adică cei din regiunile cu focare majore.

Și în Grecia situația e dramatică. Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei a susținut că se va concentra pe cele două mari surse de infectare: distracţia şi circulaţia oamenilor. „Suspendam activitatea restaurantelor, cu excepţia livrărilor. Baruri, cafenele, cinematografe, muzee, teatre, săli de sport se închid. Rămân deschise magazinele, producţia şi şcolile.”, a punctat el.

capital.ro