Mon. Jan 30th, 2023

COVID-19// Cehia a decretat stare de urgență și va închide granițele / Slovacia închide granițele / Irlanda, Norvegia și Slovenia suspendă cursurile în școli

Republica Cehă a decretat joi stare de urgenţă şi va închide graniţele pentru călătorii străini care vin din 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Austria sau Marea Britanie, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat joi premierul ceh Andrej Babis, citat de Reuters şi AFP.

Totodată, nici cetăţenii cehi nu vor mai putea călători în aceste 15 ţări „de risc”. Vor fi adoptate unele excepţii pentru cetăţenii care lucrează în comunităţile transfrontaliere.

Între alte măsuri guvernul de la Praga a mai decis interzicerea evenimentelor publice cu participarea a peste 30 de persoane şi închiderea unor spaţii publice cum sunt centrele de sport sau de servicii spa, teatrele, cinematografele, cluburile şi bibliotecile, în timp ce restaurantele vor fi nevoite să închidă la ora 20.00, a afirmat premierul.

Cele 15 state „de risc” vizate de această interdicţie sunt: China, Coreea de Sud, Iran, Italia, Spania, Austria, Elveţia, Suedia, Norvegia, Olanda, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Conform celor mai recente informaţii, în Cehia se înregistrează 94 de cazuri de infectare cu Covid-19.

Ministrul ceh de interne Jan Hamacek a anunţat că la frontierele cu Germania şi Austria vor mai rămâne deschise numai 11 puncte de trecere, unde persoanele care trec graniţa vor fi evaluate medical pentru a fi eventual plasate în carantină.

Slovacia a anunţat joi închiderea frontierelor sale pentru toţi cetăţenii străini, cu excepţia polonezilor, pentru a combate răspândirea noului coronavirus, precum şi închiderea tuturor aeroporturilor internaţionale, a şcolilor, a instituţiilor culturale şi de agrement, informează AFP şi Reuters.

„Niciun cetăţean străin nu va avea voie să intre în Slovacia” începând de vineri dimineaţă, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Peter Lazarov, adăugând că „doar cetăţenilor polonezi li se va permite intrarea în ţară”.

Până în prezent, Slovacia a înregistrat 16 cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Potrivit premierului Peter Pellegrini, care a anunţat aceste măsuri, transportul internaţional de mărfuri nu va fi întrerupt.

Numărul ţărilor europene unde autorităţile au decis închiderea grădiniţelor, şcolilor, universităţilor şi instituţiilor culturale în încercarea de a ţine sub control răspândirea Covid-19 este în creştere, în contexul în care la nivel mondial pandemia s-a soldat până acum cu peste 4.600 de decese.

În Irlanda, toate şcolile, universităţile şi instituţiile culturale vor fi închise de vineri până pe 29 martie în încercarea de a combate răspândirea COVID-19, a anunţat joi premierul irlandez Leo Varadkar.

Guvernul irlandez recomandă, de asemenea, anularea tuturor întrunirilor de peste 100 de persoane în spaţii închise şi de peste 500 de persoane în exterior, a precizat el într-o declaraţie de la Washington, unde se află în vizită, retransmisă de televiziunea irlandeză RTE.

Şi Norvegia va anunţa închiderea tuturor grădiniţelor şi şcolilor, în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus, după măsuri similare luate de statul vecin, Danemarca, a informat joi agenţia de presă NTB.

La rândul său, Slovenia intenţionează să închidă toate şcolile şi grădiniţele începând de luni pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a declarat joi premierul Marjan Sarec, în cadrul unei conferinţe de presă. Slovenia a confirmat joi 82 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, de la 57 cu o zi înainte. Primele două şcoli elementare au fost închise miercuri în condiţiile în care cel puţin un profesor de fiecare şcoală a fost testat pozitiv.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din Olanda a crescut joi cu 22% ajungând la 614, au declarat responsabili din domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.

Cea mai mare parte a infecţiilor, 273, au fost raportate în provincia sudică Noord-Brabant, a indicat într-o declaraţie Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Olanda (RIVM).

Potrivit autorităţilor, miercuri, pe teritoriul ţării fuseseră raportate 503 de cazuri de Covid-19.

Între timp, un grup de 25 de turişti olandezi se numără printre zecile de cetăţeni străini plasaţi în carantină în Vietnam, în contextul măsurilor luate de această ţară asiatică pentru a preveni răspândirea coronavirusului, informează joi APP.

Joi, autorităţile de la Hanoi au confirmat că olandezii se află printre turiştii aflaţi în carantină într-o unitate de învăţământ din oraşul turistic Hoi, după ce s-au aflat într-un zbor pe o cursă internă cu un pacient diagnosticat cu Covid-19.

Banca Centrală a Armeniei a anunţat joi că va înlocui treptat bancnotele folosite cu unele noi pentru a încerca să prevină răspândirea coronavirusului şi i-a sfătuit pe oameni să evite să efectueze plăţi în numerar acolo unde este posibil, relatează Reuters.

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Banca Centrală le-a recomandat, de asemenea, cetăţenilor să utilizeze serviciile bancare online în locul plăţilor cash.

Armenia a înregistrat până în prezent patru cazuri de coronavirus, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Sursa: G4Media.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11