April 19, 2024

Consilierul Eugen Jurco (ALDE) a asigurat cvorumul sedintei extraordinare, dar ne-a facut sa plecam cu dureri de cap!

Sedinta extraordinara de astazi a C.L. Floresti, cu patru Proiecte de Hotarari importante pentru locuitorii comunei, a “adunat” doar 12 consilieri locali, iar unul dintre cei prezenti, Eugen Jurco (ALDE) a reusit sa enerveze intreaga asistenta (n.red. cu o “exceptie”… trimisa de la Cluj pentru a-i monitoriza activitatea social-politica) prin “limbarita” ilogica perpetuata pe aproape intreaga durata a sedintei.

Consilierul Jurco si-a inceput “limbarita” inca de la aprobarea spre retragere a Proiectului de la punctul patru pe ordinea de zi si inlocuirea acestuia cu un alt proiect cu acelasi subiect, insa diferit din punct de vedere juridic/legislativ.

Sa o luam sistematic, cu primul proiect.

“Proiect de Hotarare privind aprobarea incheierii acordului cu UAT Cluj-Napoca, Gilau si Apahida in vederea realizarii in parteneriat a studiului de fezabilitate, a PUZ-ului si a documentatiei tehnice privind emiterea autorizatiei de construire, pentru obiectivul <<Drumul Trans-Regio Gilau-Apahida, TR Feleac”.

La acest proiect consilierul Eugen Jurco (ALDE) i-a solicitat primarului Horia Sulea sa-i comunice traseul – ATENTIE – “pentru ca in Floresti avem oameni de afaceri, dezvoltatori imobiliari, care ar fi interesati sa afle pe unde va trece soseaua”. 

HOPA, asa am aflat, cand gura a vorbit fara a se intersecta cu materia cenusie, ce-l “roade” pe dl. Jurco.

Primarul Horia Sulea, viceprimarul Bogdan Pivariu si consilierul Nicolae Oltean i-au oferit toate amanuntele necesare. Primarul l-a trimis chiar sa studieze si harta aflata in sala de consiliu, proiect realizat de catre arhitectul Radu Spanu (n.red. fostul arhitect sef al Clujului). Nu a fost curios sa o studieze. O poate face acum!

“Programul de finantare european expira la finele lui 2022, iar Guvernul Romaniei, din care si partidul dumneavoastra face parte, nu a facut nici un gest. Vorbim despre aproape 132 milioane de euro. La initiativa domnului Emil Boc, primarul Clujului, s-au purtat discutii cu Guvernul si CNADR. S-a gasit intelegere doar la CNADR, care a dat unda verde realizarii studiului de fezabilitate, banii urmand a fi virati prin PNDR. Aceasta Centura Metropolitana nu se va realiza din bugetele celor patru UAT-uri, Cluj-Napoca, Floresti, Gilau si Apahida. Totusi, este posibil, ca intr-un final sa contribuim si noi cu 2 la suta. Va intereseza traseul. Uite-l acolo, sub forma unei harti realizata de catre arhitectul Radu Spanu, insa este doar un plan”, i-a explicat primarul Horia Sulea consilierului Jurco.

Viceprimarul Pivariu si consilierul N.Oltean au incercat sa-l “destepte” pe Jurco prin a-i spune ca aceasta procedura a fost folosita si in cazul Spitalului Regional de Urgenta si ca este LEGALA si OBLIGATORIE, iar Studiul de Fezabilitate, urmat de unul Geologic, va scoate in evidenta cu exactitate VIITORUL TRASEU.

“Acum, in proportie de 100%, nimeni nu va poate spune cu exactitate traseul Centurii Metropolitane. Pe oricine ati intreba”, i-a mai transmis N.Oltean.

Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi. “Limbarita”, in concluzie, a fost inutila, insa tot a scos ceva la iveala: interesul unui consilier pentru oamenii de afaceri, floresteni, binenteles.

Punctul doi pe ordinea de zi.

“Proiect de hotarare privind aprobarea incheierii unui protocol de colaborare cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, in scopul elaborarii de catre UATM Cluj-Napoca in colaborare cu UAT-urile Floresti, Gilau si Apahida a tuturor documentatiilor privind realizarea Trans-Regio.”

Acest proiect a fost votat in “doi timpi si trei miscari” cu unanimitate de voturi.

Punctul trei pe ordinea de zi.

“Proiect de hotarare privind aprobarea regulamentului de stabilire si aplicare a taxei de salubrizare si instituirea acesteia.”

Pe 24 octombrie, Primaria Floresti a incercat sa organizeze o licitatie privind atribuirea acestui serviciu de salubrizare, insa nicio firma nu s-a prezentat.

In consecinta, administratia locala a decis prelungirea contractului pe o perioada de sase luni cu operatorul Strict Prest pana la organizarea unui noi licitatii.

10 consilieri locali au votat “pentru:, iar doi s-au abtinut.

Punctul patru pe ordinea de zi “Proiect de hotarare aprobarea demararii unei proceduri de negociere fara publicare a unui anunt de intentie in vederea atribuirii contractului de achizitie publica a Serviciului de Deszapezire pe raza comunei Floresti” a fost RETRAS si inlocuit cu “Proiect de hotarare privind aprobarea incetarii contractului de prestari servicii salubritate si coserit 34.591 incheiat la 18.11.2014 cu SC Quatro Eco Salub si  aprobarea demararii unei proceduri de negociere fara publicare a unui anunt de intentie in vederea atribuirii contractului de achizitie publica a Serviciului de Deszapezire pe raza comunei Floresti”.

De ce a fost retras proiectul initial? SC Quatro Eco Salub, firma care ar fi trebuit sa efectueze acest serviciu a reziliat unilateral contractul cu UAT Floresti, dar nu inainte de a expedia doua notificari, pe 16.10.2017 si apoi dupa alte 30 de zile, pe 17 noiembrie.

“Biroul de Investitii a a realizat caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei privind atribuirea serviciului de deszapezire, insa SEAP-ul ne-a informat ca aceasta nu poate fi urcata pe site pe data de 4 decembrie si ne-a amanat pe 14 decembrie. Acum, la aceasta ora, Florestiul nu are o firma care sa se ocupe de deszapezire. Suntem obligati sa ne miscam repede si sa gasim cat mai repede o societate capabila sa acopere acest serviciu. Va mai spun ca de la Institutia Prefectului, mai precis de la Comisia de Legalitate, am primit confirmarea ca doar prin aprobarea acestui proiect putem sa salvam situatia ivita, repet, prin rezilierea unilaterala de catre Quatro Eco Salub a contractului incheiat in 2014”, a declarat primarul Horia Sulea.

Au urmat 30 de minute de… Eugen Jurco, care, intr-un final, a reusit sa enerveze pe toata lumea prin elucubratiile debitate spre satisfactia “exceptiei” de care aminteam la inceputul materialului, un individ trimis, se pare, de catre sefii organizatiei judetene ALDE pentru a-i studia “comportamentul social-politic in timpul unei sedinte de C.L.”.

Au absentat: Adrian Mic si Cristian Coroian (PMP), Camelia Cristoltan, Traian Abrudan, Ioachim Vancea (PNL), Szekely Istvan (UDMR), Doru Matei (PSD)