May 28, 2023

Cluj-Napoca// Subsecretar de stat la Agricultura, ex-seful de cabinet al lui D.Ciolos, candidat la Primarie din partea PMP

Partidul Miscarea Populara l-a prezentat ieri, miercuri 22 iulie, pe candidatul la Primaria Cluj-Napoca, in persoana profesorului dr. Avram Fitiu, in prezent subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, minister condus de catre liberalul Adrian Oros.

Avram Fitiu nu este un nou-venit in politica. El a mai fost membru PNTCD, seful de cabinet al prim-ministrului Dacian Ciolos si membru in Consiliul National PLUS. Din PLUS a plecat cu scandal!

În urmă  cu șapte opt luni de zile m-am văzut în fața unei misiuni destul de dificile. Mi-am dat seama că pentru alegerile locale, care erau programate atunci pentru luna mai, vor fi greu de trecut de PMP Cluj fără a avea un candidat bun pentru Primăria Cluj-Napoca. Am început o serie de căutări, iar în faza finală a acestor căutări am avut 5 personalități locale din mediul de afaceri, mediul universitar pe care le-am sondat. Fiind un om foarte practic, am văzut că există o problemă pe care acești candidați o aveau: Nu aveau un plan de acțiune concret.

Din acest motiv, în cele din urmă am găsit un candidat care astăzi se află printre noi și care vine cu un singur proiect, un proiect cupolă, care peste 4 ani de zile va duce municipiul Cluj-Napoca în topul european, pentru că în 2024, Cluj-napoca va deveni Capitală Europeană Verde, iar omul care va face acest lucru posibil este domnul profesor Avram Fițiu”, a afirmat presedintele PMP Cluj, senatorul Lungu Vasile-Cristian, in deschiderea evenimentului, la care a mai participat si Ioana Constantin, secretar general PMP.

“Planul Cupola” contine 100 de subproiecte, toate bazate pe ideea de ecologie și sustenabilitate, proiect prin care Cluj-Napoca sa-si poata depune candidatura la Titlul de Capitala Verde Europeana.

Declaratii Avram Fitiu

Vorbim de un concept pe care Uniunea Europeană l-a lansat de vreo  10 ani, prin care a pus în competiție mari capitale europene și orașe mari, cu peste 200.000 de locuitori care își doreau să aspire la această titulatură de capitală verde europeană. Anul acesta este Lisabona, iar în ultimii 10 ani de zile am avut mari orașe din Europa care au jucat această candidatură.

Este un concept european care vine și se mulează pe noua provocare a Europei, de schimbare climatică, anunțată în luna decembrie la nivel de Comisie Europeană și în Parlamentul European și anume Green Deal.

Unul dintre componentele cele mai importante ale acestui proiect se numește Oraș Capitală Verde, care este structurat ca și metodologie pe șase capitole mari și late.

Lansăm acest proiect politic, primul de acest fel din România, și îl prezentăm în contextul în care vrem să trecem de la o cosmetizare ecologică pe care o vedem prezentă în câteva orașe, implicit în Cluj, la o transformare radicală pe o bază structurală într-un oraș capitală verde”, a declarat Avram Fitiu, candidat din partea PMP la Primaria Municipiului Cluj-Napoca.

In finalul alocuitiunii, Avram Fitiu s-a autodeclarat “Specialist in Deseuri si… Profesor in Deseuri!”