May 19, 2024

Centura Sud, Semaforizarea Inteligenta, Liceu, au fost cateva dintre subiectele abordate de primarul Sulea la emisiunea cotidianului stiridecluj.ro

Primarul localitatii Floresti, dl. Horia Sulea, a fost prezent aseara in “studioul” redactiei stiridecluj.ro , unde timp de o ora a raspuns la intrebarile adresate de cei doi moderatori (Delia Carbune si Horia Soica) si a celor adresate de catre cititorii cotidianului.

horia sulea floresti24

Va prezentam cateva din raspunsurile oferite de catre edilul Florestiului:

Subiect: Tramvai sau Metro usor prin spatele POLUS

  • Nu sunt de acord cu cei care au realizat studiul de mobilitate din zona metropolitană a Clujului. Prin acest studiu s-a sugerat că tramvaiul ar trebui să meargă prin spatele Polus, pe Centura de Sud. Nici primarul Emil Boc nu este de acord cu această idee, ba mai mult a fost vehement. Cei care se ocupă de sutudiul de mobilitate din zona metropolitană trebuie să înțeleagă că dacă au venit să ne ajute, de prin alte țări, trebuie să înțeleagă că ei nu vin aici să ne impună niște idei, pe care probabil le-au văzut de pe Google sau în alte părți. Trebuie să înțeleagă că și noi gândim și trebuie să găsim puncte comune ca să facem cât mai facilă deplasarea în zona metropolitană. După cum am discutat și cu dl. primar Emil Boc, este vorba despre o șosea de luncă să îi zicem, în sensul în care să fie în apropierea luncii Someșului, ca să nu avem probleme cu relieful. O șosea care să poată să preia cât mai mult din traficul dintre nodul de autostradă spre Cora. Dacă se va deschide autostrada spre Occident traficul prin Florești va crește. Pe lângă șosea efectivă acolo trebuie introduse utilitățile și, de ce nu, un sistem de transport persoane de mare capacitate. Va fi metro ușor sau tramvau, nu pot să spun exact. Acum, în fiecare zi cu mijloacele de transport de la CTP Cluj se deplasează 25 de mii de oameni spre Cluj-Napoca și invers, deci este nevoie să gândim o soluție pe termen lung. Probabil că la un moment dat prin Programul național de dezvoltare regională vor veni bani, iar zona metropolitană de la Cluj ar putea primi cei mai mulți bani. PUG -ul Clujului este foarte bun, dar la noi este mai complicat. Trebuie făcute exproprieri pentru acest drum de luncă. Trebuie să fim pregătiți să facem acei pași și mai trebuie să lucrăm la PUG -ul Floreștiului.

Subiect: Centura de Sud

  • S-au deschis ofertele tehnice și ofertele financiare ale băncilor. Suntem la partea de evaluare a ofertelor de către consultant. Până în 1 februarie va trebui să stabilim câștigătorul și să semnăm contractul. În 8 februarie vom avea licitația pentru execuția tehnică. Dacă totul merge bine, eu cred că evaluarea ofertelor nu poate dura mai mult de 1 martie și o perioadă de contestații de 10 zile. Astfel că, în primăvară, se poate lucra. Această lucrare se poate face în 6 luni. E o investiție importantă, valoric este cea mai importantă. Acest proiect este realizat din finanțare bancară și trebuia garantat din Fondul de garantare al Ministerului de Finanțe. În perioada iulie 2014 – august 2015 acest fond s-a folosit pentru a garanta fondurile europene și am fost blocat. După ce s-a deblocat treaba am putut avansa. Asta ar fi una dintre piedici. A lua de aici și a da în altă parte totul nu mi se pare corect. Peste 5 ani vom ajunge în situația ca modul acesta de a fi să fie o regulă și modul nostru de a fi o altă regulă și să fim pe principiul regula noastră împotriva regulii lor. Noi avem un buget de 60 de milioane de lei, când în 2012 a fist de 4,7 milioane de lei.

Subiect: Liceul din Cartierul “Cetatea Fetei”

  • Nu sunt multumit de cum se lucreaza la constructia Liceului din cartierul Cetatea Fetei. Sa-l fereasca Dumnezeu pe constructor sa depaseasca termenul de finalizare cu 5 minute, doar cu 5 minute. 15 iulie este termenul de finalizare a constructiei si 15 august este termenul de predare la CHEIE, repet la CHEIE, cu mobilier cu tot, a liceului. Daca se depasesc aceste doua termene aplicam sanctiuni financiare, penalitate de 0,7% pe zi din contravaloarea constructiei.

Subiect: Semaforizarea inteligenta

  • Avizari peste avizari, iar cand am crezut ca totul este perfect, ultimele avizari au avut nevoie de, ati ghicit, alte avizari. Semaforizarea va fi un succes si daca nu vom mai avea accidente pe trecerile de pietoni. Anul trecut, pe DN1, au avut loc 22 de accidente pe trecerile de pietoni dintre care 7 s-au soldat cu victime, cu persoane decedate. Doresc ca dupa pornirea semafoarelor accidente pe trecerile de pietoni sa nu mai aiba loc. Imediat cum vremea ne va permite se vor trasa noi treceri de pietoni, iar altele vor fi sterse.

Subiect: Aproximativ 3.000 de noi locuri de munca in Floresti

  • In acest an, doua mari societati comerciale isi vor muta sediul social din Cluj-Napoca in Floresti, iar o alta societate se pregateste sa ancoreze aici. Sunt si din domeniul IT. Mai multe informatii nu va pot da acum, insa un lucru este cert si anume ca se vor crea aproximativ 3.000 de noi locuri de munca in Floresti.

sursa: stiridecluj.ro/Floresti24.ro