June 9, 2023

Centura Metropolitană Cluj a primit acordul de mediu/ Aproape doi ani au durat procedurile!

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj ne informează că a emis acordul de mediu pentru Centura Metropolitană Cluj. In comunicat se menţioneaza că “procedurile de obținere a avizului și a acordului de mediu s-au derulat pe parcursul a aproximativ 2 ani”.

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj informează opinia publică că a   finalizat procedura de reglementare pentru proiectul „ETAPA I – DRUM TRANSREGIO  FELEAC  TR 35– CENTURA METROPOLITANĂ-  din cadrul proiectului general  DRUM  TRANSREGIO  FELEAC TR 35” pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca; comuna Florești: satele Florești și Luna de Sus; comuna Gilău: sat Gilău; comuna Baciu: satele Baciu, Suceagu și Popești; comuna Apahida: satele Apahida, Sânnicoară și Subcoastă; comuna Feleacu: sat Feleacu; comuna Căpușu Mare: sat Căpușu Mare, județul Cluj, titular: MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA/ COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE ȘI DRUMURI DIN ROM NIA – CNAIR și a emis Acordul de mediu nr. 5 din 28.06.2022.

Acordul de mediu prezintă proiectul propus, descrie impactul asupra mediului înconjurător și stabilește condițiile și măsurile care trebuiesc respectate, atât în perioada de construire a proiectului, precum și în faza de operare. Prin programul de monitorizare a factorilor de mediu se va urmări derularea proiectului și modul în care va fi influențată calitatea mediului înconjurător.  În perioada de emitere a acordului de mediu, APM Cluj, în colaborare cu beneficiarii proiectului, proiectanții, evaluatorii de mediu și cu consultarea publicului, au elaborat o variantă care să nu aibă impact negativ semnificativ asupra mediului. Procedurile de obținere a avizului și a acordului de mediu s-au derulat pe parcursul a aproximativ 2 ani, în conformitate cu legislația și standardele naționale și europene de mediu, și în acord cu nevoia de dezvoltare urbană a zonei metropolitane Cluj- Napoca. 

Drumul Transregio Feleac TR35 este important deoarece acesta va asigura atât tranzitul pe axa principală Vest- Est în municipiul Cluj-Napoca, conectând arii de interes urban și periurban (Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida), cât și conexiunea cu autostrada A3 și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj- Napoca. Prin realizarea acestui obiectiv vor fi decongestionate sectoare cu frecvente aglomerări actuale și va crește gradul de siguranță a traficului rutier, asigurându-se astfel o infrastructură sustenabilă, bazată pe conectivitate și accesibilitate regională, în contextul cererii de transport în creștere.