May 18, 2024

Cele mai scumpe şi cele mai „accesibile” cartiere din Clujul imobiliar, la început de toamnă

Cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca sunt zona centrală şi cartierele Andrei Mureşanu şi Gheorgheni, iar preţuri de sub 1.000 euro/ mp nu se mai găsesc în municipiu, ci doar în localităţile limitrofe, arată datele din piaţa imobiliară.

Conform ofertelor din piaţă, preţul mediu cerut a ajuns, la început de toamnă, la 1.525 de euro/ mp util, dar sumele variază în funcţie de cartier şi de anul de construcţie al imobilului (1.556 euro/mp – media pentru apartamentele noi şi 1.483 euro/mp – media pentru apartamentele vechi).

Conform statisticilor Compariimobiliare.ro, cele mai căutate apartamentele sunt cele cu două şi trei camere, iar zonele preferate de viitorii proprietari rămân cartierele tradiţionale: Gheorgheni, Mărăşti, Mănăştur sau Zorilor, aşa că acestea sunt şi cele mai scumpe. „Acest lucru de datorează facilităţilor de care beneficiază aceste zone: transport în comun bine conectat cu centrul oraşului, proximitate faţă de universităţi şi clădiri de birouri, şcoli, clinici, centre comerciale, restaurante, săli de sport, saloane de înfrumuseţare, primării de cartier”, menţionează reprezentanţii CompariImobiliare.ro.

Cu preţuri tot mai prohibitive în municipiu, cumpărătorii devin tot mai interesaţi de locuinţele din Floreşti şi Baciu, localităţi limitrofe Clujului. Şi se pare că nu doar preţurile îi atrag înspre „sateliţi”. „Clădirile sunt nou construite, spaţioase şi la preţuri mult mai mici decât în oraş. Mulţi tineri apelează la programul de creditare “Prima Casă” şi astfel pot să-şi cumpere un apartament de 2 camere la preţuri între 25.0000 – 40.000 de euro, locuinţe care în Cluj-Napoca costă dublu”, adaugă analiza portalului.

Cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca sunt, conform Compariimobiliare.ro, zona centrală (1800 euro/mp), cartierele Andrei Mureşanu (1744 euro/mp), Gheorgheni (1620 euro/mp), Mărăşti (1571 euro/mp) şi Zorilor (1566 euro/mp). Pe de altă parte, cele mai ieftine cartiere din Cluj-Napoca sunt Iris (1312 euro/mp), Borhanci (1301 euro/mp), Dâmbul Rotund (1269 euro/mp), Bulgaria (1211 euro/mp), Valea Chintăului (1087 euro/mp). Ceva mai acceptabile sunt preţurile cerute în “suburbiile” ClujuluiSomeşeni – 1175 euro/mp, Baciu 941 euro/mp, Floreşti – 889 euro/mp.

Datele oficiale aferente anului trecut (aşa cum reies ele din analiza pe baza contractelor de vânzare-cumpărare) arată că tot cartierele cu universităţi şi campusuri Gheorgheni şi Zorilor sunt cele mai scumpe cartiere ale Clujului: anul trecut, apartamentele în aceste zone s-au vândut, în medie, cu 1.367 euro/mp, respectiv 1.316 euro/mp. Preţul mediu pentru apartamentele tranzacţionate în 2017 în Cluj-Napoca a fost de 1.211 euro/mp, conform analizei realizate de specialiştii de la Veridio, pe baza datelor de la primăria municipiului.

sursa: Kristina Restea – actualdecluj.ro