Cel mai mare fermier din Cluj, găsit mort într-o instalație improvizată, înghețat
Dan Țandea (52 de ani), cel mai mare fermier din Cluj, a fost găsit mort la ferma sa din Apahida, într-o fosă septică folosită pentru canalizare.
”Era o instalație improvizată. El a intrat acolo să monteze nu știu ce țeavă și nu a mai putut ieși. Acolo a fost găsit mort în cursul dimineții. Cel mai probabil a intrat acolo și nu a mai putut să iasă. Noaptea a fost frig și a înghețat acolo”, spun cei care l-au cunoscut foarte bine pe fermier, potrivit Foaiatransilvana.ro.
Dan Țandea deținea marca ”brânză de Năsal” și a condus mai mulți ani Cooperativa Someș-Arieș din județul Cluj, care avea, în 2018, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro.
Președintele unei cooperative de milioane de euro
Dan Cristian Țandea (52 de ani) era cunoscut ca un crescător pasionat de vaci de lapte, dar și ca fermierul care a salvat brânza de Năsal. A condus până nu demult Cooperativa Someș-Arieș, formă asociativă care avea, în 2018, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro. Dan Țandea administra la acea vreme o fermă care lucra circa 500 de hectare de teren, cu un efectiv de 270 de vaci de lapte, în timp de soția și fiul lui Dan Cristian Țandea dețineau alte 56 de bivolițe, 44 de vaci și 700 de oi.
Astfel, laptele din fermele familiei Țandea din județul Cluj era comercializat către Cooperativa Someș Arieș, iar o fracție din producția de lapte colectată de Cooperativă era direcționată spre producătorul de la
de lactate Unilact, care este membru al cooperativei și deține atât fermă proprie, cât și parte de procesare. O altă parte din laptele Cooperativei Someș Arieș ajungea la Friesland Campina și la Romfulda, iar o fracție era procesată tradițional chiar sub coordonarea lui Țandea.
„Noi, ca și cooperativă, suntem acționari în Fabrica de Brânzeturi Transilvania, societate al cărei administrator sunt eu. Acolo procesăm laptele și producem «Brânza de Năsal», pe care o realizăm ca marcă proprie pentru Napolact. Mai avem și marca noastră «Produs de Țaga», unde facem mai multe tipuri de brânzeturi: brânză fermentată cu pasta moale și pasta semi-tare”, ne spunea Țandrea la momentul interviului.
Sursa: Comisarul.ro