Sat. Jan 28th, 2023

Cât testează România față de celelalte țări din UE, în plină creștere a valului de epidemie COVID-19

România a încheiat cea mai grea săptămână înregistrată de la începutul pandemiei de COVID-19, cu cele mai multe infectări depistate și cea mai mare rată de pozitivare a testelor. În acest context, cu o medie de puțin peste 20.000 de teste efectuate zilnic, România se află sub media Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de teste realizate în raport cu populația, scrie G4Media.ro.

Însă nici dacă ar vrea autoritățile de la București nu ar putea efectua mult mai multe teste, ținând cont că nu există nici aparatura necesară, dar mai ales personalul calificat să prelucreze testele. A spus-o chiar ministrul Tătaru, care a declarat la finalul lunii iulie că în România capacitatea de testare este de maximum 27.000-28.000 de teste efectuate în 24 de ore și că acest maxim ar putea fi atins doar dacă personalul ar lucra în trei ture.

Totuși, în ultimele luni, spitalele private și-au creat capacități de testare pentru Sars-CoV-2, pe care le-au tot dezvoltat. În aceste unități se prelucrează teste contra cost, prețurile variind între 280 și 450 de lei. Dacă la începutul crizei sanitare autoritățile vorbeau inclusiv despre posibilitatea de a rechiziționa spitale private pentru a trata bolnavii de COVID-19, după șapte luni niciun spital privat nu a intrat în acest circuit și nici vreun protocol pentru folosirea capacităților de testare ale acestor unități nu a fost realizat.

În acest timp, Comisia Europeană atrage atenția asupra importanței testării cât mai largi mai ales în sezonul rece, când va circula și gripa. Va fi crucial pentru toate statele să monitorizeze atent situația în acest sezon și să își adapteze strategiile, să testeze toate persoanele care prezintă chiar și simptome ușoare, pentru a evita o nouă izolare a populației, cu consecințe economice și sociale importante, spun reprezentanții Comisiei, care au introdus România între statele care testează pe baza unui sistem de prioritate, din cauza capacității insuficiente de testare sau a strategiilor diferite.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, media testelor realizate în 24 de ore este de 1,85 de teste la 1.000 de locuitori.

Cele mai multe teste raportat la mia de locuitori sunt realizate de Danemarca – 7,16Belgia – 2,75Franța – 2,27 și Suedia – 2,02.

La coada clasamentului se află Bulgaria – 0,44Polonia – 0,48 și Slovacia – 0,73.

România, cu 1,07 teste realizate la 1.000 de locuitori, se află în a doua parte a clasamentului, deși urmează o perioadă în care epidemia va urma un trend ascendent, după cum se vede deja în ultima săptămână și conform declarațiilor ministrului Nelu Tătaru:

„După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri şi după numărul de teste, dar e şi luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasinormalitate, incluzând aici reînceperea anului şcolar, lună de campanie electorală, reînceperea activităţii în restaurante, cinematografe, teatre, revenirea populaţiei din concedii, aglomerarea transportului în comun şi alegerile de la sfârşitul lunii”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

Sursa: G4Media.ro

 

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11