April 19, 2024

Carmen Avram: „Să fii patriot în Europa e o atitudine normală, dar și necesară”

De ziua Europei, am călătorit spre Iași, capitala Moldovei, unde m-am întâlnit cu mii de patrioți români.
Pentru ei, am avut un singur mesaj: Europa înseamnă România! Europa a însemnat mereu România! Suntem și am fost mereu europeni și trebuie să ni se respecte identitatea!
României nu i s-a făcut o favoare atunci când a fost primită în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. S-a reparat o nedreptate istorică! Nu avem voie să uităm că, la 9 mai 1950, când Declarația Schuman a pus bazele Uniunii Europene de azi, România se afla sub jugul sovietic, abondonată de calcule nedrepte.
Azi, România este în Europa. Dar nu este de ajuns! România trebuie să fie în miezul Europei. Dacă nu geografic, atunci simbolic. Trebuie să fim respectați oriunde mergem, să fim tratați de la egal la egal de ceilalți și să avem un cuvânt de spus în luarea deciziilor.
Să fii patriot în Europa e o atitudine normală, dar și necesară. Un stat care își cunoaște bine interesele e un stat puternic și prin urmare puternică va fi și o Uniune formată din țări cu principii solide și interese clare și respectate.
Așa a prosperat Uniunea Europeana de-a lungul deceniilor: cu ajutorul unor state care n-au uitat de patriotism, dimpotrivă, el a dictat acțiunile lor. Așa trebuie să fie și România: să ne cunoaștem nevoile și interesele, să mergem la Bruxelles cu temele foarte bine făcute și să negociem, de la egal la egal, pentru a obține ceea ce merită această țară.
La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!

Publicat de Floresti 24 la comanda PSD – Partidului Social Democrat, cod mandatar financiar 41190008