June 16, 2024

BREAKING// Se revine la un nivel maxim al prețului RCA echivalent cu cel din luna martie 2022

Oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), confirmați ulterior de ministrul finanțelor publice și președintele Consiliului Concurenței, au arătat că, pentru a proteja consumatorii de o eventuală creștere a prețurilor în urma ridicării autorizației Euroins România, se va lua măsura revenirii la un nivel maxim al prețului RCA echivalent cu cel din luna martie 2022, informează Economica.net.

La Ministerul Finanțelor a ajuns proiectul de Hotărâre de Guvern gândit la nivelul ASF.

Principala prevedere arată că prețurile de vânzare pentru RCA nu vor putea depăși nivelul din martie 2023, calculat pentru fiecare societate de asigurări în parte.

În plus, însă, proiectul de act normativ impune și plafonarea comisionului parcticat de brokerii de asigurare la 8% (de la o medie de circa 10% cât este în prezent), ceea ce în mod normal ar trebui să mai aducă o reducere de preț, având în vedere că din septembrie 2022, comisionul de distribuție se adaugă separat la prima de asigurare netă, ceea ce înseamnă că un comision mai mic aduce automat un preț final mai mic.

Potrivit proiectului, cei în cazul cărora tarifele din 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023 pot opta pentru prețul din martie 2023.

De asemenea, în premieră, este reglementat și prețul praticat pentru mașina la schimb. Tariful de închiriere va fi plafonat la nivelul mediu calculat de BAAR lunar.

Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli sunt întree 10.000 și 50.000 de lei.  Sunt eliminate sau modificate și unele contribuții.