June 12, 2024

BREAKING/ Restricții în Cluj-Napoca, Florești și alte 13 localități limitrofe. Se închid restaurantele, teatrele, cinematografele

Autoritățile din Cluj au decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, dar și a cinematografelor timp de 10 zile, începând de luni, 12 octombrie.

Totodată, este interzisă şi organizarea de nunți, botezuri sau alte evenimente private în interior. Restricțiile sunt valabile în Cluj-Napoca, dar și în alte 13 localități limitrofe, printre care Apahida, Florești și Feleac, întrucât rata infectărilor a depășit 1,5 la mia de locuitori.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a hotărât, vineri, suspendarea activităţii cu publicul în interiorul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, cinematografelor şi instituţiilor de spectacole, ca urmare a depăşirii pragului de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de persoane, informează Instituţia Prefectului.

Decizia a fost luată având în vedere incidenţa cumulată în ultimele 14 zile, de peste 1,5/1.000 locuitori, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în Apahida, Căianu, Căşeiu, Câţcău, Cuzdrioara, Feleacu, Floreşti, Mintiu-Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic şi Vad.

Pentru limitarea şi prevenirea răspândirii noului coronavirus, Comitetul a dispus, începând cu data de 12 octombrie și până la data atingerii unei rate de incidenţă mai mică sau egală cu 1,5/1.000 locuitori, suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activităţii cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

Totodată, s-a hotărât suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, care va fi permisă doar pentru clienţii cazaţi.

Vor fi permise însă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

În acelaşi timp, s-a aprobat suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară, dar şi suspendarea activităţii cu publicul a cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.

„Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci”, precizează hotărârea CJSU.

Aproximativ 20 de studenţi străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj, confirmaţi cu COVID-19, sunt izolaţi în cămin, a declarat vineri, într-o conferință de presă, prefectul Mircea Abrudean.

Petrecerile sunt cu cel mai mare grad de risc, pentru că nu se respectă regulile”, a subliniat Mircea Abrudean, precizând că asta au arătat anchetele epidemiologice în cazul tinerilor din județ care au fost confirmați cu coronavirus.

„În cazul elevilor pozitivi, din anchetă rezultă că provin de la tot felul de party-uri la care au participat. Deci, aceste evenimente reprezintă cel mai mare grad de risc pentru COVID în județul Cluj. Nemaivorbind că avem și studenți care participă la acest gen de evenimente. Avem pozitivi destul de mulți în ultima vreme, din anchetă rezultă exact același lucru. Rugămintea mea este pentru evenimentele de acest gen să ne limită și să fim cu mare atenție, pentru că ajungem în situații critice”, a spus prefectul.

Sursa: DIGI24.ro