June 10, 2023

BREAKING/ Ministrul Educatiei propune extinderea vacantei de primavara: 2 aprilie-4 mai. Evaluarea Nationala se amana!

Evaluarea Națională se amână pentru 5-8 iulie, iar admiterea în liceu se va face după 8 iulie, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Examenul de Bacalaureat se va desfășura în datele deja stabilite.

Evaluarea Națională era prevăzută inițial pentru 22-25 iunie.

Ministrul Educației a mai precizat că simulările pentru examenele naționale se vor desfășura în toate localitățile care nu sunt în carantină, chiar dacă rata de incidență COVID este mai mare de 6 la mie.

Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că ia în considerare, în actualul context epidemiologic, extinderea vacanţei de primăvară astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie, relatează Agerpres.

Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat.

Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat Cîmpeanu, la o dezbatere organizată de Senat pe tema finanţării învăţământului superior.

În acest an, Paștele catolic va fi pe 4 aprilie, iar Paștele ortodox în 2 mai. În structura anului școlar sunt prevăzute două vacanțe de câte o săptămână în perioadele: vineri, 2 aprilie – duminică, 11 aprilie și vineri, 30 aprilie – duminică, 9 mai.

Sursa: AGERPRES