May 22, 2024

BLA-BLA-BLA// Ce declara Ministerul Sanatatii in cazul bebelusilor morti la “GINE 1” Cluj-Napoca

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, un comunicat de presă referitor la decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, abia după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional.
Ministerul Sănătăţii rămâne „pe deplin responsabil şi implicat” pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), se arată într-un comunicat, menţionându-se că a elaborat acte normative necesare, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice şi face demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele, însă este nevoie de „o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”.

ATENTIE!!!// Referitor la situaţia de la Cluj-Napoca, Ministerul Sănătăţii afirmă că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

„La cererea Ministerului Sănătăţii, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi lună (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, se mai mentionează in comunicatul M.S.