September 11, 2024

Avocatul Poporului a contestat la CCR legea alegerilor prezidențiale. Motivele sunt reale!

Avocatul Poporului, Renate Weber (ex-ALDE), a contestat vineri la Curtea Constituțională (CCR) legea alegerilor prezidențiale, criticând numărul prea mare de semnături (200.000) pentru ca o cineva să poată candida, dar și faptul că o persoană poate susține mai mulți competitori.

De asemenea, Weber reclamă și definiția partidului politic parlamentar din legea alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat care, potrivit legii, este doar acel partid care are și grup format în Parlament.

”În cadrul analizei textelor de lege sus-menționatere, Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că acestea încalcă principiile proporționalității și al reprezentativității, întrucât prin instituirea a două condiții cumulative (un număr de 200.000 de susținători, care depășește pragul de 1% din alegători și posibilitatea ca un alegător să susțină mai mulți candidați la funcția de președinte) se ajunge la suprimarea exercitării dreptului de a fi ales al cetățenilor români care îndeplinesc condițiile constituționale și legale de a candida. Caracterul excesiv al condițiilor impuse de textele criticate rezultă din raportarea pragului de maxim 1% din alegători semnatari pe liste recomandat de Comisia de la Veneția (…) la numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, declarat de Autoritatea Electorală centrală, la data de 31 iulie 2019 care este de 18.963.792”, se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

În același timp, Renate Weber precizează că egalitatea votului, condiție a reprezentativității funcției de președinte, presupune că fiecare alegător are în mod normal dreptul la un vot și numai la un singur vot.

”Așadar, dacă prin impunerea unui număr de 200.000 de semnături s-ar fi dorit asigurarea reprezentativității, soluția legislativă firească ar fi trebuit să fie cea a semnăturii pentru un singur candidat. Prin urmare, în opinia Avocatului Poporului, soluția legislativă privind numărul de 200.000 de alegători pentru susținerea unui candidat, cumulată cu aceea a posibilității susținerii mai multor candidaturi de către același alegător, nu poate fi considerată ca având ca scop realizarea unei selecții rezonabile în rândul candidaților pentru a asigura reprezentativitatea acestora la alegerile pentru Președintele României și împiedicarea eventualelor candidaturi abuzive”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Avocatul Poporului consideră că definiția de partid parlamentar condiționată de existența unui grup parlamentar propriu instituie restrângeri ale drepturilor procedurale în cadrul procesului electoral asociate dreptului de a fi ales.

”Constituirea deputaților și a senatorilor în grupuri parlamentare este o acțiune strict organizatorică care însă, în viziunea celor două texte de lege criticate devine o condiție în vederea participării în procesul electoral, creând o situație disproporționată în ceea ce privește exercitarea drepturilor procedurale electorale ale partidelor reprezentate în Parlament prin votul alegătorilor, cu consecința unor abuzuri din partea celorlalți competitori electorali”, se precizează în finalul comunicatului de presă.

Demersul lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE, vine după ce Biroul Electoral Central a decis că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu este partid parlamentar deoarece, în urma demisiei mai multor senatori și deputați, formațiunea a rămas fără grupuri în Parlament. Consecința a fost că Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE la alegerile prezidențiale, a fost considerat drept candidat independent și a prins un loc codaș pe buletinul de vot.

Ce declara Augustin Zegrean, fostul preşedintele al Curţii Constituţionale, acum patru zile:

“O să aveţi o surpriză mare cu alegerile acestea. Am mai spus când s-a vorbit despre falsurile cu semnăturile de susţinere. Va fi foarte greu să valideze CCR aceste alegeri, pentru că toate sunt suspectate de fals.

Vreau să atrag atenţia să nu se mire lumea dacă va auzi lucruri ciudate la sfârşit. S-a trecut cu vederea peste povestea cu semnăturile. Şi acolo mai este o hibă mare: s-a încălcat regula europeană a datelor cu caracter personal.

Deviza la CCR este ‘fiat iustitia, et pereat mundus’ (să se facă dreptate, de ar fi să piară lumea, trad.). Să nu spuneţi că nu v-am spus”