May 18, 2024

Aurelia Cristea ne interzice să fumăm în mașină. Fumători clujeni: “Să nu se amestece în viața personală”

România ar putea călca pe urmele Țării Galilor, Canadei și Australiei în privința normelor dure antifumat. Clujeanca Aurelia Cristea, iniţiatoarea Legii antifumat care a stârnit nenumărate controverse, propune noi amendamente şi este clar că îşi va pune iar în cap toţi fumătorii.

fumat-masina

Dacă vor fi aprobate propunerile deputatului PSD, Aurelia Cristea, Legea antifumat va deveni şi mai dură. Acum, fumatul este interzis în locurile publice şi este permis doar în spaţii complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop.

Conform noilor propuneri ale Aureliei Cristea, fumatul în mașina personală va fi interzis în anumite condiții. „Practic, mai sunt câteva precizări legate de ţigara electronică şi de interzicerea fumatului chiar şi în maşina proprietate personală, dacă în maşină sunt minori sau femei însărcinate. În lege a fost omisă şi includerea ţigării electronice. Este vorba de interzicerea în spaţiile de joacă pentru copii, pentru a evita comportamentul de mimetism”, a declarat deputatul PSD. Aurelia Cristea susţine că prevederile suplimentare sunt necesare pentru asigurarea unui drept din Constituţie, conform căruia copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie.

Propunerile deputatului clujean sunt criticate dur de fumători. Aceștia consideră că este prea mult să se interzică fumatul în mașina personală. Ar mai fi doar un pas până la impunerea unor norme de comportament în propria casă, consideră fumătorii. “Sunt de părere că Aurelia Cristea se plictisește acasă și visează noaptea tot felul de nebunii. Bun, înțeleg, spațiu public ca spațiu public. Dar e mașina PERSONALĂ. Fiecare poate să facă ce vrea, adică șoferul decide dacă se fumează sau nu, indiferent de cine se află în mașină. Dacă pe femeia însărcinată o deranjează, poate să spună. Cred că orice om normal i-ar asculta doleanțele unei femei însărcinate. Probabil doamna Cristea ar trebui să nu se amestece în viața personală, mașina personală a fiecăruia. În curând ne va obliga să fumăm în propria casă doar pe balcon sau doar în baie? Dacă nu am balcon ce fac?”, spune Mirela M, o fumătoare din Cluj-Napoca.

Pe lângă inutilitatea amendamentului, alții afirmă că este o aberație. “Este o aberatie. Cum să îți interzică să fumezi în propria ta mașină. Doamna asta o să inițieze în curând, cât mai apucă, un proiect legislativ prin care să ne interzică să fumăm în propriul apartament, în primul rând. În al doilea rând, mă întreb cum se va putea aplica, cum se va verifica dacă am fumat în mașină fiind cu un copil sau cu o femeie însărcinată. Iar în al treilea rând, oamenii sunt conștienți în general că nu trebuie să fumeze în preajma unui copil, nu cred că trebuie să facă Aurelia Cristea o lege pentru asta”, declară Maria Matei.

Sursa: Gabriela Dragota – monitorulcj.ro