Tue. Jan 31st, 2023

Armata ucraineană păstrează controlul în Kiev și marile orașe / Letonia le permite cetatenilor sa lupte alaturi de ucraineni/ Belarus intră in război alături de Rusia?

Ucraina rezistă atacurilor trupelor ruse în a cincea zi de la declanșarea războiului de Vladimir Putin. Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei.

Trupele ruse susțin că au preluat controlul în două mici orașe din sud-estul Ucrainei și în zona unde se află o centrală nulceară, potrivit Interfax citată de Reuters.

Ministerul rus al apărării a susținut că trupele sale au pus stăoânire pe orașele Berdyansk și Enerhodardin regiunea Zaporizhzhya unde se află și centrala nucleară. Potrivit sursei citate, centrala continuă să funcționeze normal. Informațiile sunt însă contradictorii. Duminică ucraineni din zonă spuneau că au blocat infanteria rusă.

Mercenari din Grupul Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, ar fi desfășurați în Ucraina cu misiunea de a-l elimina pe președintele Volodimir Zelenski și a pregăti terenul ca Moscova să preia controlul, scrie The Times.

Parlamentul Letoniei tocmai a votat în unanimitate ca cetățenii să poată lupta alături de ucraineni ca voluntari, dacă vor să facă acest lucru (Reuters).

Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru afaceri interne, vizitează, luni dimineaţă, tabăra mobilă de asistenţă umanitară din zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Peste 190 de refugiaţi ucraineni se află, luni dimineaţa, în tabăra de la Siret.

România interzice site-urile de propagandă ruse, printre care Sputnik și Russia Today, în acord cu decizia anunțată duminică de Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de Guvern cu puțin timp în urmă.

Banca Centrală a Rusiei a confirmat luni dimineața că a dat directive brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor entităților străine și persoanelor fizice care vor să-și vândă acțiunile. Banca a mai transmis într-o declarație de presă că încă nu a decis deschiderea piețelor.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a raportat că 352 de civili au fost ucişi, printre care 14 copii, de când Rusia şi-a început atacul, joia trecută, la primele ore ale dimineţii.

Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi duminică noaptea, potrivit cifrelor ministerului.

Luni ar urma să aibă loc negocieri între delegațiile ruse și ucrainene, pe teritoriul Belarus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este sceptic cu privire la aceste discuții, dar va încerca.

“Voi fi sincer, ca întotdeauna, nu cred în rezultatul acestei întâlniri. Dar hai să încercăm, să nu fie niciun cetățean ucrainean care să mai aibă dubii că eu, ca președinte, am încercat să opresc războiul atunci când exista o șansă”, a spus Zelenski.

Ministerul afacerilor externe din Belarus a publicat luni dimineața o fotografie cu sala unde ar urma să aibă loc negocieri între delegațiile rusă și ucraineană.

Ambasada SUA în Ucraina a emis o nouă alertă pentru cetățenii americani pe care îi îndeamnă să părăsească țara, precizând că situația este impredictibilă și a îndemnat la prudență maximă în ce privește alegerea rutelor de ieșire din Ucraina.

Americanii sunt sfătuiți să aleagă România, Ungaria și Slovacia, în condițiile în care rutele de la granița cu Polonia și Moldova sunt cele mai solicitate, timpul de așteptare ajungând chiar la 30 de ore.

Potrivit armatei Ucrainei, Rusia a înregistrat pierderi serioase. Ultimul bilanț fiind: 4.500 soldați morți, 150 de tancuri, peste 700 de vehciule blindate și 26 de elicoptere.

Meta/Facebook a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi de Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina și care vizau personalități publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni și un jurnalist, scrie Reuters.

Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei. “Am arătat că putem să ne protejăm țara în fața oaspeților neinvitați”, a declarat comandantul forțelor armate generalul colonel Alexander Syrsky într-o declarație de presă dată publicității în zorii zilei de luni și citată de BBC.

Între timp, înregistrări video surprind clădiri în flăcări în Chernihiv, după atacul cu rachete lansate de trupele ruse. Explozii au fost înregistrate și în Harkov, scena unor lupte intensificate ca urmare a asaltului rusesc. Armata ucraineană a reușit însă să restabilească controlul asupra cel de-al doilea mare oraș al țării.

„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky. El a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

Canada își închide spațiul aerian pentru „toți operatorii ruși de aeronave” ca răspuns la invazia Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin, a anunțat duminică ministrul canadian al Transporturilor, Omar Alghabra.

Rusia își va deschide luni piața financiară cu o întârziere de 3 ore, după ce rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare).

sursa: hotnews.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11