September 12, 2024

ANCOM// Corectitudinea facturii de internet. Compania cu cele mai multe reclamații în 2022

ANCOM a analizat numărul reclamațiilor înregistrate în anul 2022 la 1.000 de conexiuni active pentru primii cinci furnizori de servicii de acces la internet la punct fix, respectiv Orange Communication România (care include și Telekom, achiziționată în 2021), Vodafone România, RCS&RDS, Nextgen și Telekom, precum și pentru patru furnizori de internet mobil (Orange, Vodafone, RCS&RDS).

În general, arată ANCOM, numărul reclamațiilor la 1.000 de conexiuni active pentru internet mobil este mult mai mic decât în cazul internetului fix. ”Comparând cu valorile înregistrate în 2021, doar un furnizor a înregistrat creșteri ușoare, în cazul celorlalți furnizori înregistrându-se îmbunătățiri privind acest parametru”.

Astfel, pentru internetul fix, Orange a fost cea mai reclamată companie anul trecut, cu 401 plângeri ale utilizatorilor la 1.000 de conexiuni, urmată de RCS&RDS, cu 381 de reclamații și urmată de Nextgen, cu 327 de plângeri ale utilizatorilor la 1.000 de conexiuni.

La internetul mobil, clasamentul stă invers. Astfel, compania care a primit cele mai multe reclamații este Vodafone (19,8 la 1.000 de conexiuni), urmată de Orange (6,9) și RCS&RDS (5,6 reclamații).

În privința serviciilor de internet mobil, raportul observă că numărul reclamațiilor referitoare la deranjamente are o valoare foarte mică în rândul majorității furnizorilor, mult mai mică decât în cazul internetului fix. Față de anul 2021, tendința generală este de scădere a numărului de reclamații în cazul tuturor furnizorilor.

Pentru internetul fix, RCS&RDS a primit cele mai multe reclamații privind întreruperea internetului (304 la 1.000 de conexiuni), urmată de NextGen (217) și Orange (270), în timp ce Vodafone a înregistrat doar 28,4 de astfel de plângeri.

La internetul mobil, cele mai multe reclamații (4,8) le-a înregistrat RCS&RDS, la o diferență infimă față de următorul furnizor din top – Telekom, cu 4,7 reclamații la mia de conexiuni.

Potrivit ANCOM, termenul de remediere a deranjamentelor asumat are o valoare maximă de trei zile (72 de ore) în cazul Nextgen, Orange, Orange Communications și Vodafone și de două zile (48 de ore) în cazul RCS&RDS. În ceea ce privește serviciul de acces la internet fix, în rândul celor cinci furnizori considerați, durata în care se încadrează 20% din cel mai rapid remediate deranjamente este mai mică de o oră în cazul a trei furnizori și are valori între 1 și 4 ore pentru ceilalți doi furnizori.

În ceea ce privește durata în care se încadrează 50% din cel mai rapid remediate deranjamente, se poate observa, în general, că valorile înregistrate de fiecare furnizor sunt apropiate de la un semestru la altul în cazul majorității cu excepția Vodafone care a înregistrat o scădere semnificativă de la valoarea înregistrată pe semestrul întâi din 2022 (20 de ore) și în semestrul doi din anul 2021 (19 ore) la valoarea înregistrată în semestrul doi din anul 2022 (o oră).

Aceleași scăderi se pot observa la Vodafone și pentru durata în care se încadrează 80% din cel mai rapid remediate deranjamente. Comparând valorile cu cele înregistrate de către furnizori în anul 2021, se poate observa, în general, o tendință de îmbunătățire a acestui parametru. Procentajul deranjamentelor remediate în termenele asumate de furnizori este de peste 93%.

Pentru internetul mobil, termenul asumat are o valoare maximă de 72 de ore în cazul Telekom, de 48 de ore în cazul RCS&RDS și de 24 de ore în cazul Orange și Vodafone.

Durata în care se încadrează 20% din cel mai rapid remediate deranjamente valide nu depășește 1 oră în cazul furnizorilor cu excepția Telekom, care a înregistrat o valoare foarte scăzută a duratei de remediere a deranjamentelor pe primul semestru al anului 2022 și o creștere semnificativă a acesteia pe al doilea semestru ajungând la valoarea de 7,9 ore.

Sursa: Economica.net