December 8, 2024

Ambrozia chinuie clujenii, ce fac autoritățile locale?

Legea 62/2018 privind combaterea ambroziei este în vigoare de anul trecut, însă autoritățile locale par să nu știe acest lucru. Conform legii nr. 62/2018, autoritățile locale sunt responsabile de monitorizarea și implementarea demersurilor pentru combaterea ambroziei. Mai mult, Ministerul Mediului împreună cu autoritățile locale se obligă să organizeze campanii de informare în legătură cu riscurile expunerii la buruiana ambrozia.

În principal, sunt afectate persoanele care suferă de alergii, expunerea la buruiana ambrozia agravându-le simptomele precum strănut, respirație îngreunată, conjunctivită și chiar crize de astm.

Ambrozia are o perioadă îndelungată de polenizare, din luna august până la sfârșitul lunii octombrie ceea ce înseamnă că oamenii sensibili și cu alergii trec printr-un coșmar timp de 3 luni dacă autoritățile locale nu își fac treaba.

Senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj a înaintat săptămâna trecută o solicitare către Direcția de Mediu Cluj pentru a verifica rapoartele și demersurile făcute de Primăria Cluj-Napoca în ceea ce privește combaterea ambroziei. „Trebuie identificate zonele active din municipiul Cluj-Napoca unde există această buruiană și luate măsurile de combatere atât de către proprietarii de terenuri cât și de autorități. Acest lucru se poate face dacă există o campanie de informare și un sprijin din partea autorităților locale pentru ca oamenii să știe de ce e periculoasă ambrozia și cum poate fi distrusă”, a declarat senatorul Cristian Lungu.

Proprietarii de terenuri private care nu contribuie la eliminarea ambroziei vor fi pedepsiți cu amenzi între 750 de lei și 5.000 lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice plătesc amenzi de 5.000 lei și până la 20.000 lei. Desigur, pentru drumurile publice sunt responsabile autoritățile locale. „O simplă reacție alergică poate să se dezvolte în simptome mult mai grave, mai ales în rândul copiilor; este extrem de important ca autoritățile locale să-și facă treaba,” afirmă senatorul Vasile-Cristian Lungu.

Prin hotărârea de Guvern nr. 707/2018 privind normele de aplicare a legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, după cum apare în raportul publicat de către Ministerul de Mediu „responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale (primăriilor comunale, orășenești și municipale) care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a 7 fiecărui an. Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni aparținând genului Ambrozia se va declanșa primăvara, după răsărirea acestei specii.”