June 16, 2024

Alexandru Rafila: „Cred că până la Sărbătorile de Paște vom avea o viață relativ normală”

Săptămânile următoare se va renunța la o parte din restricții, ulterior vom renunța și la starea de alertă, dar totul se va face etapizat, în funcție de gradul de ocupare din spitale, a declarat în această dimineață ministrul Sănătății, citat de Realitatea.net.

„Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la Sărbătorile de Paște vom avea o viață relativ normală, poate doar cu recomandarea purtării măștii în interior, în special în zonele aglomerate”, a declarat Alexandru Rafila, marți dimineață.

Foto Facebook: Alexandru Rafila

Având în vedere faptul că tulpina Omicron se transmite mult mai ușor decât tulpinile anterioare și lucrul acesta este certificat de numărul mare de cazuri din România și din întreaga lume. Principalul indicator este numărul de paturi pe care îl avem în spitale, pentru că dacă ne uităm, în București avem o aglomerare în spitale.

București, Cluj, Timișoara au cea mai mare creștere, dar nu este o surpriză pentru că sunt orașe cu un tranzit foarte mare, cu un grad mare de circulație.

Această tulpină Omicron se transmite mult mai ușor, inclusiv la persoanele vaccinate. Se transmite mai ușor, nu generează atât de multe cazuri grave, dar remarcăm că formele grave apar mai des la persoanele nevaccinate, este o proporție de 4 la 1”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Sursa: realitatea.net