December 4, 2023

Alegerile locale se amână. Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie, potrivit unui proiect de OUG discutat în ședința de Guvern

Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie acest an, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de vicepremierul Raluca Turcan la începutul ședinței de Guvern de luni.

Turcan a precizat că, în această perioadă de criză, nu se poate desfășura campania electorală și nu pot fi derulate procedurile pentru organizarea alegerilor locale.

„Trei instituții – Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Administrației –  propun un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până cel târziu la 31 decembrie”, a precizat Raluca Turcan.

De asemenea, proiectul de ordonanță aduce și simplificări în procedura depunerii candidaturilor.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie, arătând că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali.

„Pregătim un act normativ pentru prelungirea mandatului aleşilor locali care exercită mandatul în urma alegerilor din 2016 până la data viitoarelor alegeri locale. Data urmează să fie stabilită de Guvern, dar, din punctul meu de vedere, astăzi, este clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale în data de 28 (n.r. – iunie) şi va fi necesară amânarea acestor alegeri. (…) Sperăm să treacă cât mai repede epidemia. După trecerea epidemiei, când o să existe un interval de timp în care să revenim la normal, să se poată desfăşura o campanie firească în care candidaţii să poată interacţiona cu alegătorii, alegătorii să cunoască bine candidaţii, vom decide organizarea acestor alegeri”, a afirmat Orban.

În toamnă ar trebui organizate și alegerile parlamentare.