April 15, 2024

Acum, Romania de aceste mitinguri are nevoie// Marsul pentru Paduri!

Sute de oameni au ieşit, duminică, în stradă la Cluj și în mai multe oraşe din ţară ca să protesteze faţă de tăierea pădurilor.

Manifestaţia este organizată de către organizaţiile nonguvernamentale Greenpeace Romania, DeClic şi Agent Green.

“Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urmă lor rămân versanţi dezgoliţi, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) şi protecţia strictă a pădurilor seculare din România!”, anunţă organizatorii.

Citeste si:

Clujul, in “Top 5” la infractiuni de natura silvica. Vezi Raportul Greenpeace Romania!

La Cluj-Napoca, peste 400 de persoane s-au adunat, duminică, pe Bulevardul Eroilor având pancarte cu mesaje precum „Urgenţă climatică”, „Blestemăm securea ce taie pădurea”, „Toţi pentru păduri”, „Nu avem o planetă B”, „Salvaţi pădurea”.

Participanţii au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere în memoria pădurarilor ucişi la datorie şi au asistat la un flash mob, un dans al unor tineri pe o melodie despre arderea pădurilor. De asemenea, protestatarii au scandat „Nu vrem defrişare, planeta noastră moare”.

Unul dintre organizatorii marşului, Răzvan Alin Botezatu, a declarat că scopul protestului este de a cere autorităţilor să perfecţioneze programul de urmărire a materialului lemnos şi a aplicaţiei Inspectorul Pădurii.

„Trebuie să luăm atitudine şi să protestam faţă de defrişările abuzive, cerem protecţia pădurarilor. Am ieşit în stradă fiindcă cel puţin până la ora actuală nu am văzut un rezultat concret al autorităţilor şi trebuie să luăm atitudine, noi, societatea civilă”, a spus acesta.

Participanţii la eveniment au pornit într-un marş pe traseul Bulevardul Eroilor -Piaţa Avram Iancu -Prefectura Cluj şi înapoi pe Bulevardul Eroilor.

Mediafax.ro