February 25, 2024

A noua zi de razboi/ Rușii au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa/ Incendiul a fost stins in jurul orei 07.00

Centrala nucleară din Zaporijjia, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață,  serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul. Nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat un purtător de cuvânt al centralei. Kievul acuză Moscova că recurge la “teroarea nucleară”. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

ORA 7:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la “teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea centralei nucleară de la Zaporijie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

“Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

ORA 7:00 Serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară din Zaporijjia.

De asemenea, serviciile de urgență au anunțat că nu există victime, transmite BBC.

ACTUALIZARE ORA 6.55. Premierul Canadei Justin Trudeau a vorbit cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma atacului Rusiei asupra centralei nucleare Zaporizhzhia.

El a condamnat atacurile Rusiei, ddespre care a spus că sunt inacceptabile și trebuie să „înceteze imediat”.

ORA 5.40. Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, “acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot “ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina.

După încheierea unei conversaţii telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU “în următoarele ore”.

ORA 5.35. Echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie.

ORA 5.05. Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev.

ORA 4:15.  Ucraina raportează că nu sunt modificări ale nivelurilor de radiații la Zaporijjia, iar Casa Albă anunță că președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele Volodimir Zelenski.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu există „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijjia”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

ORA 2.30. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris vineri pe Twitter că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare din Zaporijjia. „Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a cerut Kuleba. Ministrul spune că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

ORA 1:00 Un locuitor din Herson, singurul oraș controlat până acum de ruși, a declarat pentru CNN că în locurile-cheie, ocupanții au instalat puncte de control și puncte unde stau lunetiști.

El spune că soldații ruși îi opresc pe civilii ucraineni și îi întreabă dacă vor lupta de partea rusă sau de partea ucraineană în caz de mobilizare.

Pe de altă parte, primarul din Herson, Ihor Kolîhaiev, a cerut joi oamenilor să înceteze jafurile și furtul de alimente. „Orașul are nevoie de alimente și alte produse. Fac apel la toți proprietarii de supermarketuri, magazine mari, depozite, magazine alimentare și la toți cei care consideră util acest mesaj. Muncipalitatea se poate ocupa de distribuirea produselor care au rămas. Vă garantăm că vor ajunge acolo unde sunt cel mai așteptate – spitale, orfelinate, pensionari, nevoiași, familii cu mulți copii, categorii sociale defavorizate etc.”, a spus Kolîhaiev într-o postare pe Facebook.

00:55 Franţa a decis ca portavionul său nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, să fie repoziţionat mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina, informează bfmtv.com.

Motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii”, a declarat ministra franceză a Apărării, Florence Parly, la postul de televiziune BFMTV.

sursa: DIGI24.ro