Sat. Jan 28th, 2023

A inceput sezonul gripal. Au fost inregistrate peste 160 de cazuri si 2 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că s-a înregistrat debutul sezonului gripal – rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 25% pentru acelaşi subtip.

De la începutul sezonului 2019 – 2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09, primul în județul Dâmbovița, iar al doilea, în județul Hunedoara. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat.

Conform CNSCBT,  de la începutul sezonului au fost confirmate 165 cazuri de gripă: 19 – cu virus AH3, 19 – cu virus AH, 20 cazuri gripă A nesubtipat, 107 cazuri gripa cu virus B. Până în prezent, la Cluj a fost înregistrat un singur caz ( gripa A, subtip H1).

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

De asemenea, în săptămâna 6 – 12 ianuarie, s-a înregistrat un număr de 1,8 ori mai mare de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii)comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.657) – situaţie cauzată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale).

“Au fost raportate la nivel naţional 692 cazuri de gripă clinică, mai puţine comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (1.155 cazuri)”, se mai precizează în informarea menționată.

Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11