Radon, agent cancerigen, descoperit in cladiri ale U.B.B. Cluj
Radonul este un gaz radioactiv prezent în sol, roci şi apă, care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului şi toriului, clasificat de Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului ca fiind principalul agent de mediu cancerigen şi a două cauză în apariţia cancerului pulmonar, după fumat.
Nivelul de radon, agent de mediu cancerigen, a fost monitorizat în spaţiile Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). În unele imobile s-au înregistrat depăşiri. „În interiorul clădirilor, radonul pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi prin tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior.
Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia, un aport secundar fiind al materialului de construcţie utilizat. În aerul interior, nivelul de radon oscilează de la o clădire la alta în limite foarte largi, în funcţie de modul de utilizare şi ocupare, de gradul şi tipul aerisirii, de specificul podelei şi de alţi parametri tehnici specifici construcţiilor.
Măsurătorile specialiştilor au durat trei luni. „UBB a derulat un proiect pilot în România privind monitorizarea radonului în clădiri proprii, fiind prima instituţie de învăţământ superior din ţară care s-a aliniat legislaţiei recent adoptate în domeniu în România. Specialiştii UBB au monitorizat, timp de trei luni, concentraţia de radon în 60 de spaţii dedicate procesului educaţional, cercetării şi administraţiei.
Pentru stabilirea nivelului concentraţiei de radon s-a aplicat metoda pasivă de măsurare, măsurătorile de depistare fiind urmate de măsurători active de control acolo unde valorea concentraţiei de radon a depăşit nivelul de referinţă de 300 Bq/m3, stabilit prin legislaţie. În cadrul Laboratorului Laboratorul de Încercări Radon Constantin Cosma (LiRaCC) se proiectează soluţii adecvate de remediere pentru spaţiile UBB în care a fost depăşit nivelul de referinţă”, se arată în comunicat.
Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, susţine că demersul se înscrie în programul UBB Goes Green, prin care universitatea vrea să contribuie la o abordare ecologică a lumii, dar şi la asigurarea unor condiţii de muncă adecvate, bazându-se pe cercetările/ inovaţiile de calitate din cadrul instituţiei.
Din 2018, România are obligaţia de a implementa o directivă europeană de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante. Proiectul de la UBB, coordonat instituţional de conferențiarul Nicoleta Brişan, a fost derulat prin LiRaCC de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, în cadrul programului UBB Goes Green.
Acest laborator este unicul abilitat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare să desfăşoare investigaţii şi măsurători ale concentraţiei de radon în probe din factorii de mediu (aer, apă, sol), prin adoptarea standardelor naţionale şi europene în cadrul procedurilor de încercare.
Sursa: MEDIAFAX.ro