April 24, 2024

7.000 de clujeni au semnat Petitia “SOS Tarnita: NU poluati apa pe care o bem!”. Petitia a fost depusa la Hidrolectrica

Asociatia Societate Organizata Sustenabil SOS a depus astazi, la sediul Hidroelectrica, petitia in format fizic, cu 7.000 de semnaturi, prin care se solicita ca lacul Tarnița sa nu mai fie poluat.

“Suntem deja peste 7.000 de clujeni care cerem o apă mai curată. Hiroelectrica finalizează în această perioadă un regulament de utilizare a lacului. Depunem petiția la Hidroelectrica cu cererea expresă de a interzice ambarcațiunile motorizate. Urmează să depunem și la alte instituții cu rol de reglementare și control, după ce avem regulamentul Hidroelectrica. Miza e mare, acces la o apă curată și la plaje publice, aproape de casă, pentru sute de mii de clujeni”, transmit reprezentanții SOS. Petiția AICI!

Conform ziuadecj.realitatea.net, scandalul împotriva bărcilor cu motor, a skijet-urilor și a pontoanelor de pe lacul Tarnița ar urma să se încheie odată cu adoptarea unui regulament de navigație elaborat de Hidroelecetrica. Se așteaptă avizul Autorității Navale Române – Oficiul de Căpitanie Dej.

“Prefectul Ioan Aurel Cherecheș a solicitat Hidroelecetrica să elaboreze un regulament de navigație pentru lacul de acumulare Tarnița. Propunerea de regulament a fost întocmită și urmează să fie trimisă spre avizare către Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej și mai apoi spre publicare în Monitorul Oficial. Instituția Prefectului – Județul Cluj va coordona în continuare toate activitățile întreprinse de instituțiile abilitate în vederea rezolvării rapide și eficiente a acestei probleme importante pentru clujeni”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj.

În perioada 14 – 15 septembrie 2019, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Cluj, Secţiei 6 Rurală Floreşti şi Secţiei Transporturi Cluj-Napoca, împreună cu inspectori din Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa, comisari din Garda Națională de Mediu Cluj, ingineri din Hidroelectrica Cluj şi lucrători din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au acţionat pe lacul Tarniţa în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite în domeniul transportului naval, silvic, pescuit şi acvacultură şi protecţia mediului.

Au fost verificate 6 ambarcaţiuni şi au fost legitimate 17 persoane. De asemenea, au fost întocmite nouă note de constatare în conformitate cu prevederile legii apelor, respectiv pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/ autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor.