Fri. Dec 9th, 2022

15 state europene cer plafonarea prețului la gaze în piețele angro

Potrivit unei știri publicate de publicația bulgară Novinite.com, 15 state membre ale Uniunii Europene au propus Comisiei plafonarea prețului angro la gazele naturale, iar printre ele se află și România.

Reprezentații a 15 state europene au semnat o scrisoare către Comisia Europeană prin care solicită Executivului comunitar să elaboreze o propunere de plafonare la nivel european a prețurilor angro la gaze naturale, înaintea reuniunii de urgență a miniștrilor Energiei, care va avea loc joi.

Grecia, Belgia, Italia și Polonia, au avut inițiativa de a redacta scrisoarea adresată comisarului pentru energie Kadri Simson, potrivit Novinite. Ea fost semnată de miniștrii Energiei din Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Miniștrii solicită ca propunerea de plafonare a prețurilor să fie urmată de o propunere legislativă cât mai curând posibil.

Cei cincisprezece miniștri mai propun ca plafonul să fie aplicat tuturor tranzacțiilor angro cu gaze naturale, nu doar importurilor din anumite surse. Acest lucru se poate face într-un mod care asigură atât securitatea aprovizionării, cât și atinge obiectivul general de reducere a consumului, spun ei.

Propunerea de plafonare a prețurilor are și oponenții săi, alte câteva state membre ale UE, și anume Danemarca, Germania și Țările de Jos, care se opun pe motiv că ar submina securitatea aprovizionării.

Sursa: Economica.net

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11