Sat. Dec 10th, 2022

AstraZeneca: Vaccinul anti-coronavirus are o eficiență de circa 90% și ar putea costa doar 2,5 euro în Europa

AstraZeneca va avea disponibile până la sfârșitul anului 200 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de universitatea Oxford, a declarat luni directorul de operațiuni al companiei, Pam Cheng, iar datele interimare ale studiilor clinice arată că vaccinul său contra noului coronavirus, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, poate avea o eficiență de circa 90% în cazul uneia dintre dozările testate, fără efecte secundare serioase, transmite Reuters.

Vaccinul a avut eficacitatea de 90% când a fost administrată o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă, potrivit datelor din testele de fază finală efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

O altă variantă testată a fost cea de administrare a două doze complete la o lună distanță, aceasta având o eficacitate de 62%. Analiza combinată a celor două variante de dozare a generat o eficacitate medie de 70%. Ambele rezultate obținute sunt relevante statistic, a precizat compania.

 

  • Denumit AZD1222, este un vaccin cu vector viral recombinat. Vaccinul folosește o versiune slăbită a unui virus de răceală comun de la cimpanzei în care sunt introduse instrucțiuni pentru producerea de proteine ale noului coronavirus pentru generarea unui răspuns imun și prevenirea infectării cu Sars-Cov-2.


”Eficacitatea și siguranța vaccinului confirmă că va fi deosebit de eficient contra Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei situații de urgență medicală publică”, a spus Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor prezentate, niciunul dintre cei vaccinați în cadrul testelor clinice nu a fost spitalizat și nici nu a făcut vreo formă gravă a bolii.

Compania a anunțat și că face progrese mari privind procesul de fabricație și va putea produce 3 miliarde de doze anul viitor.

AstraZeneca a spus acum câteva luni că vaccinul va costa doar câțiva dolari. În iunie, ministrul italian al sănătății a dezvăluit că prețul va fi de 2,5 euro în Europa.

De asemenea, reprezentantul AstraZeneca spune că în primul trimestru al anului viitor vor fi disponibile 700 de milioane de doze în toată lumea.

Foto: healthindustryhub.com.au

Directorul executiv al AstraZeneca a explicat că o doză mai scăzută pentru prima inoculare înseamnă că mai mulți oameni pot fi vaccinați rapid: ”Capacitatea de a vaccina mai mulți oameni, mai repede, este cu adevărat un mare avantaj”.

Vaccinul poate fi stocat și transportat la o temperatură normală de refrigerare, spre deosebire de cele Moderna și BioNTech ce au nevoie de temperaturi de până la minus 80 de grade Celsius.

Sursa: Hotnews.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11